U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Letsel na het sporten: is dat mijn eigen schuld?

Of u nou een fanatieke sporter bent of slechts af en toe sport om in beweging te blijven: het kan een keer fout gaan. Bij vrijwel elke sport bestaat de kans op blessures of nog erger: ongelukken met letsel.

Mogelijk heeft u tijdens of na het sporten letselschade opgelopen. Bent u zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor de schade die hierbij komt kijken, of heeft u recht op een schadevergoeding?

Aansprakelijkheid bij sport

Wie aansprakelijk is voor uw letsel tijdens het sporten is afhankelijk van de situatie. Was u zelfstandig aan het hardlopen in een park, nam u deel aan een georganiseerde teamsport of maakte u gebruik van een fitnessschool? De omstandigheden bepalen of een andere partij aansprakelijk is voor uw letselschade.

In het algemeen heerst het idee dat blessures of ernstiger letsel door het sporten onder de eigen verantwoordelijkheid vallen. U kiest er immers zelf voor de sport te beoefenen: er mag dan verwacht worden dat u bekend bent met de risico’s die hierbij komen kijken. Toch is deze gedachte niet altijd juist, en kan een organisator of beheerder (gedeeltelijk) aansprakelijk worden gehouden voor uw letselschade bij een ongeval.

Ongeluk tijdens het sporten

Er zijn verschillende scenario’s waarin u een andere partij aansprakelijk kunt stellen voor uw letsel bij het sporten. Wilt u weten of u uw schade ook kunt verhalen op een tegenpartij? Vraag advies aan een ervaren letselschade advocaat.

Letsel bij georganiseerde teamsport

Wanneer u tijdens een teamsport in botsing komt met een andere partij, komt dit meestal voor uw eigen risico. Wanneer er echter bewezen roekeloosheid of zelfs opzet in het spel is, kunt u de tegenpartij wel aansprakelijk stellen voor het letsel. Het verzamelen van bewijsmateriaal is vaak een uitdaging: een letselschadespecialist kan u hierbij helpen.

Wanneer er geen sprake is van opzet of roekeloosheid, is de kans groot dat beide partijen verantwoordelijk zijn voor hun eigen schade.

Letsel bij individuele amateursport

Ook individueel sporten is niet zonder risico. Wanneer u aan het hardlopen bent en struikelt over een stoeptegel, hoeft dit niet enkel uw eigen schuld te zijn. De wegbeheerder is immers verantwoordelijk voor het onderhouden van de openbare buitenruimte. Als u kunt bewijzen dat het ongeval heeft plaatsgevonden door een gebrek aan de weg, dan kunt u de wegbeheerder (gemeente) aansprakelijk stellen voor uw letsel.

Dit is echter een uitzonderingssituatie. In veel gevallen is het letsel niet aan een andere partij te wijten en bent u zelf aansprakelijk voor de gevolgen.

Letsel in sportschool

Als u deelneemt aan een les of onder instructie gebruik maakt van apparatuur in de sportschool, heeft uw instructeur een zorgplicht voor uw welzijn. Wanneer er door nalatigheid of roekeloos handelen van de instructeur of achterstallig onderhoud of andere gebreken aan de apparatuur letselschade ontstaat, dan kunt u de eigenaar van de sportschool voor uw schade aansprakelijk stellen.

Ook hierbij geldt tot op zekere hoogte een eigen verantwoordelijkheid. U kunt verwachten dat u blessures oploopt bij het uitoefenen van een sport, ook in een gefaciliteerde omgeving als de sportschool.

Wat heb ik nodig om de tegenpartij aansprakelijk te stellen?

Wanneer u letsel heeft opgelopen tijdens het sporten en uw schade wilt verhalen op een andere partij, dan zijn verschillende zaken van belang. De grootste prioriteit ligt bij het verzamelen van bewijs. U moet immers eerst de tegenpartij of eventueel een rechter overtuigen van uw gelijk.

Een advocaat gespecialiseerd in letselschade kan u hierbij helpen. Als advocaten zijn we gespecialiseerd in het verzamelen van bewijslast. Wij weten wat er nodig is om uw tegenpartij aansprakelijk te stellen en zijn ervaren in het behandelen van complexe letselschadezaken.

Advies en bijstand van een letselschadeadvocaat

Het inschakelen van een letselschadeadvocaat heeft verschillende voordelen. Allereerst kunt u professioneel advies krijgen over de haalbaarheid van uw zaak, en hulp bij het verzamelen van de bewijslast. Bovendien kan een letselschadeadvocaat u ontlasten in het proces. De advocaatkosten kunnen worden verhaald op de aansprakelijke tegenpartij.

Bent u slachtoffer van letselschade? Utrecht Letselschade Advies kan u helpen met het claimen van uw schadeposten. Neem vrijblijvend contact op met een ervaren letselschadeadvocaat. Wij helpen u bij het claimen van een maximale schadevergoeding


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op