U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Letselschade door een ongeluk met een paard

Ongevallen met paarden komen helaas geregeld voor. Zo overleed afgelopen zomer een dierenarts na een val van zijn paard in Heesch en raakten 3 personen gewond tijdens een tochtje per koets in Holten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van ongevallen met paarden die recent in Nederland gebeurd zijn. Jaarlijks komen duizenden ruiters bij de spoedeisende hulp terecht door een ongeval in de paardensport.

Wie is aansprakelijk bij een ongeval met een paard?

Ongeval met paard: bezitter is aansprakelijk

Als u sport of werkt met levende dieren zijn hier risico’s aan verbonden. Het paard kan schade toebrengen door onberekenbare gedragingen, bijvoorbeeld een trap of een beet. De bezitter van het dier is aansprakelijk voor deze schade. U heeft dus recht op een schadevergoeding als u letselschade oploopt door een paard. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een hondenbeet.

De bezitter van het paard kan een manege of een individuele paardenbezitter zijn.

Risicoaansprakelijkheid

Als u letselschade heeft opgelopen door een val of trap van een paard, is in veel gevallen de bezitter van het paar aansprakelijk. De mate van aansprakelijkheid hangt af van de situatie. Er kan rekening worden gehouden met een bepaald percentage eigen schuld. De hoogte hiervan hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld de leeftijd en ervaring van het slachtoffer en de bekendheid van de bezitter met gevaarlijke eigenschappen van het paard.

Een slachtoffer van een ongeval met een paard heeft in de meeste gevallen recht op (een bepaald percentage) schadevergoeding van de paardenbezitter. Indien de paardenbezitter u op een onvoorspelbaar paard heeft laten rijden of niet goed heeft opgelet tijdens het geven van lessen, dan zal dit percentage hoger liggen.

Als u bent gebeten of getrapt door een paard dan is de eigenaar vaak volledig aansprakelijk.

Lees ook de volgende cases:

Schadeposten door ongeval met paard

Indien u slachtoffer bent van een ongeval met een paard, kunt u te maken krijgen met verschillende schadeposten. U kunt hierbij denken aan:

• Vervoer naar het ziekenhuis.
• Verlies aan inkomen indien u (tijdelijk) niet meer kunt werken.
• Hulp in het huishouden.
Smartengeld voor psychische schade.

De uiteindelijke hoogte van de schadevergoeding hangt grotendeels af van de schadeposten waarmee u te maken krijgt. Een letselschadeadvocaat kan u helpen met het in kaart brengen van diverse (toekomstige) schadeposten.

Daarnaast kan een letselschadeadvocaat u helpen met het aansprakelijk stellen van de eigenaar en het onderbouwen van de aansprakelijkheid. Hier gaat vaak veel tijd mee gemoeid. Tijd die u waarschijnlijk liever aan uw herstel besteedt.

Letselschadeadvocaat Utrecht

Utrecht Letselschade Advies heeft veel ervaring met letselschadezaken door gedraging van een dier. Bent u gevallen van een paard en op zoek naar een letselschadeadvocaat? Utrecht Letselschade Advies helpt u graag bij het rondkrijgen van de aansprakelijkheid en het inventariseren en verhalen van de letselschade. Neem contact op voor meer informatie!


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op