U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Letselschade op een festival, wie is aansprakelijk?

In de zomermaanden staan de weekenden in Nederland in het teken van festivals. Festivals zijn leuk, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo kunt u tijdens een festival letselschade oplopen, bijvoorbeeld omdat u omver wordt gelopen of struikelt over plastic afval op de grond.

Wie is er aansprakelijk voor de letselschade die u oploopt op een festival?

Organisator heeft zorgplicht

De organisator van een festival heeft een wettelijke zorgplicht ten aanzien van deelnemers/ bezoekers. Dit geldt voor zowel betaalde festivals als gratis festivals.

De zorgplicht houdt in dat de organisator de verantwoordelijkheid heeft om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt en er sprake is van een veilige situatie. Het festival dient aan bepaalde veiligheidseisen te voldoen. Hierbij kunt u denken aan brandveiligheidseisen, nooduitgangen, verlichting van het terrein, voldoende afvalbakken en de aanwezigheid van een EHBO-post.

Of de organisator met succes aansprakelijk kan worden gesteld, hangt af van de situatie en oorzaak. Als de organisator de schade had kunnen voorkomen, dan is hij al snel aansprakelijk. Als er sprake is van overmacht, dan is de organisatie minder snel aansprakelijk.

Kelderluik criteria

Of de organisator zijn zorgplicht heeft geschonden, wordt beoordeeld aan de hand van bepaalde criteria die door de rechter zijn vastgesteld, ook wel de “kelderluik-criteria” genoemd:

  • Hoe waarschijnlijk is het dat een festivalbezoeker onoplettend of onvoorzichtig is?
  • Hoe groot is de kans dat daaruit schade ontstaat?
  • Hoe ernstig kunnen de gevolgen daarvan zijn?
  • Was het mogelijk om voorzorgsmaatregelen te nemen en hoe bezwaarlijk is het om deze maatregelen te nemen?

Een letselschade advocaat zal aan de hand van deze criteria analyseren of de organisator aansprakelijk kan worden gehouden.

Eigen zorgplicht

Naast de zorgplicht van een organisator heeft u natuurlijk ook een zorgplicht voor uzelf. Als de letselschade is ontstaan door eigen schuld, omdat u zich bijvoorbeeld roekeloos heeft gedragen, dan kan het zijn dat u zelf verantwoordelijk bent voor de opgelopen letselschade.

Het kan ook gebeuren dat u letselschade oploopt door toedoen van een andere festivalbezoeker. Bijvoorbeeld door een duw of geweld. In dat geval kunt u de dader aansprakelijk stellen.

Disclaimer in de algemene voorwaarden

Als u een ticket koopt voor een festival, dan gelden er algemene voorwaarden. Hierin wordt vaak het volgende beding opgenomen: ‘De organisatie van het festival onthoudt zich van aansprakelijkheid voor eventueel opgelopen letsel’.

Met deze zin hopen organisatoren hun aansprakelijkheid uit te sluiten. Toch is dit niet altijd mogelijk. Als er sprake is van schending van de zorgplicht, dan is de organisator altijd aansprakelijk.

Letselschade advocaat Utrecht

Als slachtoffer met letselschade komt er veel op u af. Een advocaat van Utrecht Letselschade Advies helpt u graag bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en het inventariseren en verhalen van de letselschade. Behoefte aan meer informatie of een vrijblijvend advies? Neem gerust contact op!


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op