U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

PTSS beroepsziekte bij brandweer

Als lid van een brandweerteam krijgt u te maken met ernstige situaties. Confrontaties met de gruwelijke situaties waar slachtoffers zich in bevinden en ook de angstige momenten die u zelf beleeft, kunnen u lang achtervolgen. Om uw gezondheid te bewaken is het belangrijk deze ervaringen goed te verwerken.

Trauma’s bij de brandweer

Deze ernstige ervaringen (trauma’s) kunnen zorgen voor allerlei klachten. Deze klachten kunnen een grote invloed hebben op uw dagelijks leven.

Natuurlijk worden niet alleen negatieve momenten herinneringen – ook de positieve ervaringen blijven u bij. De momenten waar u met trots of blijdschap op terugkijkt mogen een prominente plek in uw leven innemen.

PTSS een gevolg van traumatische ervaring

Wanneer u problemen ervaart in dagelijks leven – van vermoeidheid of lusteloosheid tot herbelevingen of slapeloosheid – is het mogelijk dat uw trauma’s hiervoor de aanleiding zijn.

Na gesprekken en onderzoeken kan een arts of psycholoog constateren dat er sprake van PTSS: een posttraumatische stressstoornis. PTSS (of PTSD, post traumatic stress disorder) is een veelvoorkomende ziekte onder werknemers van zware beroepen.

PTSS behandelen

Door behandeling van een psycholoog of psychiater kunt u weer vooruit. U kunt weer grip krijgen op het leven door het verwerken van trauma’s en het krijgen van inzicht in uw situatie.

Het behandelen van PTSS is hard werken en kost veel tijd. Als u door de fysieke of mentale klachten bent ‘uitgeschakeld’ van het dagelijks leven, heeft dit veel invloed op uw doen en laten. Werken gaat niet zoals dat eerder ging.  

Om door te kunnen zijn er hulpmiddelen beschikbaar: denk aan het gebruik van medicatie, of praktische oplossingen als een hulphond.  

Aansprakelijkheid PTSS

Het behandelen van PTSS is intensief: het heeft impact op alle aspecten van uw dagelijkse leven. Naast emotionele en fysieke impact is er ook financieel een gevolg: u kunt niet uw werk doen zoals u voorheen deed, u heeft hulp nodig in verschillende situaties en kunt op minder inkomsten en meer kosten rekenen.

PTSS als beroepsziekte bij brandweer

Van de brandweer is het bekend dat de teamleden in gevaarlijke situaties terecht komen. Als werknemer (of vrijwilliger) bij de brandweer ben je dan ook op alle fronten verzekerd, mocht er tijdens het werk iets gebeuren.

Echter, de gevolgen van PTSS komen vaak pas later aan het licht. Is de brandweer als werkgever dan nog verantwoordelijk te stellen voor de verdere gevolgen van het werk?

Brandweer aansprakelijk stellen voor PTSS

Als de PTSS is ontstaan door traumatische gebeurtenissen op het werk, is er sprake van een beroepsziekte. PTSS is een bekende beroepsziekte onder hulpverlenende functies. Niet alleen de brandweer, maar ook medewerkers van politie en ambulance of bijvoorbeeld defensie hebben vaker met PTSS te maken dan ‘gemiddeld’.

PTSS is een vorm van letselschade. De schadeposten die het gevolg van letselschade zijn, kunt u verhalen op de aansprakelijke partij. In dit geval de verzekeraar van uw werkgever – de brandweer.

Wij komen op voor de rechten van werknemers

Wanneer u in kaart wil brengen welke schadeposten u heeft en hoe u uw werkgever hiervoor aansprakelijk kunt stellen, helpen wij u graag.

Neem contact op met een advocaat van Utrecht Letselschade Advies. Wij komen op voor de rechten van werknemers en helpen u van begin tot eind. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking!


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op