U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Staat en Martinair voor rechter om vliegramp Faro

Utrecht,  21 december 2012 – Slachtoffers van de vliegramp in Faro hebben het rijk voor de rechter gedaagd. Advocaat Jan Willem Koeleman van Utrecht Letselschade Advies heeft dit vandaag bevestigd. De dagvaarding is gisteren naar Martinair en de Nederlandse staat verstuurd.  Vandaag zou de zaak verjaren.

Piloten stapelden fout op fout

Bij de ramp in Portugal, vandaag 20 jaar geleden, kwamen 56 mensen om het leven. Ook luchtvaartmaatschappij Martinair is gedagvaard. De nabestaanden wijzen op nieuw onderzoek door luchtvaartonderzoeker Harry Horlings. Hij stelt na analyse van de zwarte dozen dat de piloten fout op fout hebben gestapeld. Tot vijf keer toe hadden ze volgens internationale vliegregels de landing moeten afbreken, maar deden ze dat niet, meent Horlings.

Volgens de dagvaarding stond de landingsbaan onder water, was de zijwind te hard om te landen, volgde het vliegtuig niet de voorgeschreven route, kwam het te schuin op de baan aangevlogen en werd het gas te vroeg dichtgedraaid. Het officiële onderzoek spreekt echter van een onverwachte windvlaag waardoor het vliegtuig tegen de grond werd geslagen. ‘Uit de zwarte dozen blijkt niks hiervan,’ stelt advocaat Jan Willem Koeleman.

Volgens hem heeft zowel Martinair als de Raad voor de Luchtvaart op informatiebijeenkomsten bewust gelogen over de toedracht. Door beïnvloeding van het onderzoek door het rijk zouden de piloten buiten schot zijn gehouden, concludeert Koeleman.

Meer informatie over de Faro vliegramp?

Wilt u meer informatie over aansprakelijkheid bij een vliegramp? Neem contact op met een ervaren letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op