U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Verhoogde AOW-leeftijd: invloed op schadevergoeding

In het voorjaar van 2009 werd door de overheid besloten dat de AOW-leeftijd omhoog moet van 65 jaar naar 67 jaar. Inmiddels zijn we zeven jaar verder en is de AOW-leeftijd op dit moment 65 jaar en 6 maanden. Vanaf 2018 stijgt de AOW-leeftijd met stappen van vier maanden per jaar. In 2021 zal de AOW leeftijd gestegen zijn naar 67 jaar.

Vanaf 2022 zal de AOW-leeftijd afhangen van de gemiddelde levensverwachting die het CBS berekent. Aan de hand van de gemiddelde levensverwachting stelt de overheid vijf jaar van tevoren de AOW-leeftijd vast. Dus in 2017 bepaalt de overheid de AOW leeftijd voor 2022.

Gemiddelde levensverwachting

Volgens het CBS is de gemiddelde levensverwachting de afgelopen 65 jaar met zo’n tien jaar gestegen. De levensverwachting van een man, geboren in 1950 bedroeg bij zijn geboorte 70,3 jaar. De levensverwachting van een jongetje dat in 2014 werd geboren, is 79,9 jaar. Voor vrouwen ligt de stijging nog wat hoger.

Gevolgen voor schadevergoeding

Mensen worden gemiddeld ouder en dus moeten we langer doorwerken. Wanneer iemand als gevolg van een ongeval blijvend (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt, zal bij het berekenen van de toekomstige schade rekening gehouden moeten worden met het feit dat die persoon niet op het 67e jaar stopt met werken, maar wellicht jaren later.

Voorbeeld

Stel iemand die geboren is in 1985 raakt als gevolg van een ongeval arbeidsongeschikt. Volgens een schatting kan de AOW leeftijd voor deze persoon 71 jaar zijn. De berekening van het verlies aan verdienvermogen zal in plaats van tot de huidige pensioenleeftijd van 67 jaar, nog enkele jaren doorberekend moeten worden. Dit heeft gevolgen voor de schade: die wordt hoger.

Bij afwikkeling van schades waarbij er sprake is van toekomstig verlies aan verdienvermogen, zal dus altijd naar de actuele pensioenleeftijd gekeken moeten worden.

Letselschade advocaat

Meer informatie of specifiek advies over de invloed van de AOW-leeftijd op een schadevergoeding? Neem contact op met een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op