U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Moeten zzp’ers verplicht worden om pensioen op te bouwen?

Zzp’ers kennen geen verplichte pensioenopbouw. We krijgen er steeds meer in Nederland. Het kabinet heeft mensen de afgelopen jaren gestimuleerd om als zzp’er te gaan werken. Op dit moment hebben we er ruim 80.000. In tegenstelling tot gewone werknemers, bouwen de meeste zzp’ers geen pensioen op. Ze zijn daartoe niet wettelijk verplicht en blijken in de praktijk drukker met de continuering van hun werk en het vinden van voldoende opdrachtgevers, dan met het sparen voor later.

Als de groep van zzp’ers nog verder groeit zou dat op termijn wel eens een probleem kunnen opleveren, als veel mensen na hun pensioenring alleen van de AOW moeten rondkomen en niet voor een aanvulling hebben gespaard.

Spaarplicht zzp’er

Een oplossing zou kunnen worden gevonden in een verplichte spaarplicht of pensioenplicht. De zzp’er moet dan verplicht een deel van zijn inkomen opzij leggen voor later. Nadeel van die constructie is dat er weer regels worden uitgevaardigd terwijl het juist de bedoeling was om die in het geval van zzp’ers niet te maken en de mensen keuzevrijheid te gunnen.

Sparen en beleggen

Verder blijkt het voor veel mensen lastig om zelf na te gaan op welke wijze het beste gespaard of belegd zou kunnen worden. Het merendeel van de mensen heeft weinig tot geen ervaring met financiële zaken. Ook belangstelling daarvoor blijkt nagenoeg geheel te ontbreken. Een oplossing zou kunnen worden gevonden door pakketten aan te bieden en de mensen te laten kiezen uit drie of vier basis mogelijkheden, bijvoorbeeld beleggen of sparen of een mix daarvan.

In combinatie met een fiscaal gunstige regeling zou dit de pensioenopbouw van ZZpers ten goede kunnen komen. Men zou zelfs een mogelijkheid kunnen inbouwen om een deel van het opgebouwde pensioen op een zekere leeftijd aan te wenden voor de eigen onderneming of het aflossen van de hypotheek.

Meer weten over pensioenregelingen? Neem contact op met Utrecht Letselschade Advies.

Bron: NRC 12.06.15


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op