U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Voorkom oogschade door zon en UV-straling

Vergeet je zonnebril niet! De zon vergroot de kans op letsel aan de ogen.

Met de zomer in aantocht zal de zon hoger komen te staan en daarmee het UV-zonlicht toenemen. Dat UV-straling de huid ernstig kan beschadigen door verbranding, is algemeen bekend. Dat UV-straling de kans vergroot op letsel voor je ogen, is misschien minder voor de hand liggend.

Onderzoek van het Oogfonds

Uit onderzoek van het Oogfonds blijkt dat 80% van de Nederlanders weleens vergeet een zonnebril te dragen. Onder de Nederlandse mannen draagt 1 op de 6 mannen zelfs nooit een zonnebril. Dit heeft meer gevolgen dan je denkt!

Effecten van de zon

Het niet dragen van een zonnebril lijkt onschuldig, maar dat is het zeker niet. Uit het onderzoek van het Oogfonds is gebleken dat de UV-straling kan leiden tot permanente letselschade aan de ogen. De blootstelling van je ogen aan de zon leidt niet gelijk tot letselschade maar de negatieve effecten treden veelal pas in na een langere periode. Deze negatieve effecten zijn er ook als je de zon niet ziet.

Letselschade door de zon

De blootstelling aan UV-straling verhoogt het risico op oogschade zoals staar en leeftijdsgebonden maculadegeneratie (een oogaandoening waarbij gezichtsscherpte afneemt).

Voorkom letselschade

Het Oogfonds adviseert om bij het kopen van een zonnebril te letten op de volgende punten:

  • De zonnebril geeft 100% UV-bescherming (aangeduid als UV 400 of 100% UV filter).
  • Het montuur is groot genoeg en sluit goed aan op het gezicht om te voorkomen dat het Uv-licht de ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.
  • Lichtabsorptie van minimaal 75% wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, kan je in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met de Europese CE markering 3.

Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op