U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Vrije advocaatkeuze en gevolgen voor verzekerden

Op 7 november heeft het Europees Hof van Justitie bepaald dat mensen met een rechtsbijstandsverzekering vrije advocaatkeuze hebben.

Gevolgen vrije advocaatkeuze

Deze uitspraak heeft grote gevolgen voor zowel verzekerden als verzekeraars.  Volgens het Verbond van Verzekeraars komt hiermee de verzekerde rechtshulp in het gedrang. Verzekeraars behandelen naar eigen zeggen jaarlijks ongeveer 400.000 zaken, waarmee de verzekeraars voor veel mensen die een advocaat meestal niet kunnen betalen, een belangrijke toegang tot het recht vormen.

Verzekeraars zullen waarschijnlijk veel vaker dan nu zaken moeten uitbesteden aan externe advocaten, waardoor de kosten van rechtshulpverlening zullen stijgen.

Niet afhankelijk

Aan de andere kant betekent de vrije advocaatkeuze ook dat verzekerden niet langer afhankelijk zijn van de werknemers van de verzekeraar. Zo is het nu mogelijk dat iemand die letselschade heeft opgelopen en voor het verhalen van de schade graag een specialistisch kantoor in wil schakelen, vrij is om dit te doen en daarnaast de rechtsbijstandsverzekeraar op vergoeding mag aanspreken.

Vrije advocaatkeuze en onze dienstverlening

Utrecht Letselschade Advies wordt regelmatig door verzekeraars ingeschakeld voor het uitvoeren van een second opinion of het overnemen van de inhoudelijke behandeling van de zaak. Mocht u vragen hebben over onze werkwijze, neem dan gerust contact op met een advocaat in Utrecht.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op