U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Wat is affectieschade?

Affectieschade is schade die men lijdt door het verdriet om de verwonding of het overlijden van een ander.  Het wordt gedefinieerd als de immateriële schade van een bijzonder type, namelijk de schade die men lijdt door het verdriet om wat met een dierbare is gebeurd.

Recht op schadevergoeding bij affectieschade?

Het wordt vaak aangeduid als: ‘smartengeld voor naasten’. Voor vergoeding van affectieschade bevat de wet geen grondslag. Dat betekent dat deze schade vrijwel niet voor vergoeding in aanmerking komt. Het was wel de bedoeling hierin verandering te brengen met het Wetsontwerp Affectieschade. De wetgever achtte het onwenselijk dat dit soort schade onvergoed blijft. Maar het desbetreffende wetsontwerp is door de Eerste Kamer verworpen.

Wat is het verschil tussen shockschade en affectieschade?

Het verschil met shockschade is dat het bij affectieschade gaat om het verlies en verdriet van een naaste door iets dat het slachtoffer is aangedaan, terwijl het bij shockschade gaat om de psychische schade die de naaste zelf is aangedaan.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over shockschade of affectieschade? Neem dan gerust contact op en laat u adviseren door een ervaren  letselschade advocaat.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op