U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Zelfstandig ondernemer en schade, wat nu?

Als zelfstandig ondernemer bent u onmisbaar in het bedrijf. Indien u niet meer kan werken door een ongeval, is het  van groot belang dat er snel gehandeld wordt. Het werk ligt immers stil, de kosten lopen op en uw klanten worden ongeduldig.

In kaart brengen van de schade

Uw bedrijf moet tijdens uw uitval door kunnen draaien. Van belang is dan ook dat de schade zo spoedig mogelijk in kaart wordt gebracht. Ook is belangrijk dat er voorschotten komen waardoor de klanten kunnen worden betaald en uw bedrijf verder kan, eventueel met behulp van anderen. Niet alleen het inkomen van de zelfstandige is in het geding, ook de voortgang van de bedrijfsvoering. Zo kan het bijvoorbeeld ook gaan om een bedrijf wat belangrijke klanten misloopt, als hij zijn orders mist.

Het in kaart brengen van de schade bij zelfstandigen is vaak ingewikkelder dan bij slachtoffers werkzaam in loondienst. U geniet immers niet de bescherming die een werknemer in loondienst krijgt.

Bij een bedrijf kunnen de jaarcijfers veelal als uitgangspunt worden genomen. Ook de toekomstverwachting kan worden vastgesteld aan de hand van deze cijfers. Er wordt ook gekeken naar de informatie over de brancheontwikkelingen. Hierbij kan een financieel deskundige worden ingeschakeld.

Bij schade van zelfstandigen gaat het dus niet alleen om de inkomensschade, maar ook om de bedrijfskosten.

Zelfstandig ondernemer en schade: voorbeelden

Er zijn veel verschillende soorten van schade van zelfstandig ondernemers. Zo kan het bijvoorbeeld gaan om een huisartsenpraktijk wat een echtpaar samen runt. Indien een van de twee uitvalt wegens een ongeval moet er gekeken worden naar de stijgende kosten van de maatschap, naast de schade van het slachtoffer zelf.

Een ander voorbeeld is een directeur-grootaandeelhouder die arbeidsongeschikt wordt als gevolg van een ongeval. Hierdoor kan hij geen leiding meer geven aan zijn bedrijf. Er dient een vervanger te worden ingesteld, waardoor de winst daalt. Bovendien kan er sprake zijn van lagere directiebeloning voor de directeur-grootaandeelhouder.

Meer informatie over schade bij zelfstandigen?

Zelfstandig ondernemer en schade? Neem gerust contact op en laat u adviseren door een van onze ervaren advocaten.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op