U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Betere rechtsbescherming voor de zzp’er

De Hoge Raad heeft op 23 maart 2012 bepaald dat de rechtsbescherming voor de zzp’er hetzelfde moet zijn als werknemers in loondienst. Dit betekent dat een opdrachtgever van een zzp’er aansprakelijk kan zijn bij een bedrijfsongeval op dezelfde manier als voor zijn eigen personeel.

Vergoeding voor zzp’er

In de uitspraak ging het om een zzp’er die door zijn opdrachtgever, het bedrijf Allspan, was ingehuurd om een houtvezelverwerkingsmachine te repareren. Tijdens de reparatiewerkzaamheden overkwam de zzp’er een ernstig ongeval waardoor zijn rechterbeen moest worden geamputeerd.  De zzp’er had geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en sprak daarom Allspan aan tot vergoeding van zijn geleden schade.

Voor deze uitspraak zag de zorgplicht van de werkgever alleen op het eigen personeel of diegenen die daar tewerk gesteld waren, maar ergens anders in dienst, zoals uitzendkrachten. De aansprakelijkheid voor zzp’ers is daar nu bijgekomen. Vereiste is wel dat de werkzaamheden van de zzp’er passen binnen de normale bedrijfsvoering.

Een heldere uitspraak. De Hoge Raad sluit aan bij de huidige praktijk waarin flexibele arbeidsrelaties meer regel dan uitzondering zijn. Bij de verschuiving naar flexibele arbeidsrelaties hoort ook een goede rechtsbescherming.

Meer weten over rechtsbescherming voor de zzp’er?

Wilt u meer weten over letselschade bij zelfstandig ondernemers? Neem gerust contact op met een ervaren letselschade advocaat.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op