U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Zorgplicht IKEA bij winterse valpartij

Het is december en de eerste koude dagen van deze winter zijn gepasseerd. Hoewel er (nog) geen sneeuw ligt, moest ik terugdenken aan een uitspraak van de rechtbank en het Gerechtshof over een winterse valpartij bij de ingang van een Ikea filiaal.

Gebroken enkel na ongelukkige val

Een mevrouw was op een zonnige en droge dag in de winter voor de ingang van een Ikea filiaal ten val gekomen en had daarbij haar enkel gebroken. De dag vóór de val had het gesneeuwd, maar er was geen sprake van een dik pak sneeuw of een zichtbare laag ijs. Mevrouw stelde Ikea aansprakelijk voor haar val omdat Ikea de winkelingang niet volledig ijsvrij had gehouden. Ikea zou onvoldoende voorzorgsmaatregelen hebben getroffen om het winkelend publiek te beschermen tegen een dergelijke val.

Eigen verantwoordelijkheid

De rechtbank oordeelde dat de inspanningen tot het ijsvrij houden van de toegang tot Ikea moeten worden beschouwd als een service aan het winkelend publiek. Die service kan niet het winkelend publiek ontslaan van haar eigen verantwoordelijkheid tot het voorkomen van een valpartij. Wanneer men bij winters weer naar buiten gaat dient men erop bedacht te zijn dat sprake kan zijn van plaatselijke gladheid en dient men zelf maatregelen te nemen om uitglijden zoveel mogelijk te voorkomen. Als iemand dan toch uitglijdt door gladheid, dan draagt die persoon in beginsel zijn of haar eigen schade.

Zorgplicht IKEA

Mevrouw was het niet eens met het oordeel van de rechtbank en ging in hoger beroep. Het Gerechtshof oordeelde dat in verband met de massaliteit en de beleving van een dagje uit als men Ikea bezoekt, op Ikea een zorgplicht rust om in geval van winterse omstandigheden gladheid in het voetgangersgebied in de directe nabijheid van de winkel te bestrijden.

Bewijslast bij het slachtoffer

Het Gerechtshof droeg mevrouw op om te bewijzen dat het bij de hoofdingang glad was en dat de val het gevolg was van die gladheid. Indien dat vast komt te staan, dan komt ook vast te staan dat door Ikea onvoldoende aan gladheidsbestrijding is gedaan en dat Ikea hiervoor aansprakelijk is. Elke verdere beslissing is door het Gerechtshof aangehouden. Het is nog onbekend hoe deze zaak uiteindelijk is afgelopen.

Meer informatie over letselschade en zorgplicht? Neem contact op met een ervaren letselschade advocaat.

Rechtbank Overijssel, 21 mei 2014, ECLI:NL:RBOVE:2014:3424

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 19 mei 2015, ECLI:NL:GHARL:2015:3531


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op