U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Biedt een zwarte doos in de operatiekamer uitkomst?

In de luchtvaart is het een bekend fenomeen, maar in de medische wereld is het geheel nieuw: een zwarte doos in de operatiekamer. Binnenkort wordt de eerste proef gedaan. Deze zwarte doos, de ‘medical data recorder’ genoemd, zal via camera’s en microfoons gesprekken en verrichtingen van het operatieteam opnemen. Het doel is het vergroten van de veiligheid bij operaties.

Het vastleggen van de operatie

De operatie wordt vastgelegd met drie camera’s en drie microfoons, waarvan er een door de chirurg wordt gedragen. Daarnaast worden gegevens verzameld die ook nu al worden geregistreerd.

Martijn Kriens is de initiatiefnemer van de medical data recorder  en zegt over de recorder in het NRC: ‘ Uit onderzoek naar de vliegramp op Tenerife blijkt dat iedereen zijn eigen waarheid heeft. Als je banden afluistert en gegevens bestudeert blijkt dat de hele waarheid een andere is dan die van individuen.

Uit ander onderzoek komt naar voren dat verslagen van operaties soms afwijken van wat er werkelijk is gebeurd, gewoon om dat het geheugen tekortschiet. (…) Als er iets misgaat of bijna misgaat, kun je dat aan de hand van de medical data recorder analyseren, zodat je iets dergelijks in de toekomst kunt voorkomen”

Onafhankelijk onderzoek en wetgeving

De inspectie voor de Gezondheidszorg heeft al gezegd dat de informatie die wordt opgeslagen niet zal worden opgevraagd en ook het OM heeft aangegeven dat het opvragen van de gegevens niet voor de hand ligt. Kriens stelt dat wetgeving op dit punt nodig zal zijn.

Medische fouten

Uit onderzoek van gezondheidsinstituut Nivel blijkt dat in het jaar 2011/2012 970 mensen zijn overleden als gevolg van een medische of organisatorische fout. Van alle mensen die tussen april 2011 en april 2012 overleden in een ziekenhuis, stierf ongeveer 2,6 procent door een vermijdbare fout.

Ongeveer 7 procent van de patiënten had te maken met schade die zij door een behandeling op hadden gelopen. In driekwart van de gevallen is een menselijke fout de oorzaak van de schade.

Meer informatie?

Meer weten over een zwarte doos in de operatiekamer? Utrecht Letselschade Advies is gespecialiseerd in de behandeling van medische aansprakelijkheidszaken. Wij houden de ontwikkelingen op dit gebied nauwkeurig in de gaten. Wilt u hierover meer weten, bel dan met een van onze advocaten: 030-233 51 50.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op