U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Aanrijding met dronken fietser: wie is er aansprakelijk?

In het verkeer worden fietsers gezien als zwakke verkeersdeelnemers. De bestuurder van een motorvoertuig geldt juist als sterke weggebruiker.

Wanneer een automobilist een fietser aanrijdt, is de automobilist als sterke verkeersdeelnemer in beginsel aansprakelijk voor het letsel en de schade die hieruit voortvloeit.  

De automobilist is aansprakelijk enkel omdat deze als bestuurder van het motorvoertuig de sterke verkeersdeelnemer is. Hij of zij hoeft dus niet persé schuldig te zijn aan het ongeluk, om toch aansprakelijk te zijn voor de schadeposten.

Dronken fietser aansprakelijk stellen bij aanrijding

De automobilist kan alleen in uitzonderlijke situaties een fietser (of andere zwakke verkeersdeelnemer) aansprakelijk stellen voor de schade die bij een aanrijding is ontstaan. Dit kan door een beroep op overmacht.

Is er bij een dronken fietser sprake van overmacht?

Wanneer de aangereden fietser gedronken heeft, kan dit een reden zijn om een beroep te doen op overmacht. Het is voor de bestuurder belangrijk om direct bewijs te verzamelen. De politie zou een blaastest af kunnen nemen, en eventuele getuigen kunnen het gedrag van de fietser bevestigen. Een beroep op overmacht slaagt niet snel.

Als bewezen kan worden dat de fietser te veel gedronken had, bestaat de mogelijkheid dat de rechter besluit dat de fietser eigen schuld krijgt opgelegd.

Onberispelijk gedrag

Om een beroep op overmacht te laten slagen, is het van belang dat de automobilist onberispelijk gedrag heeft vertoond.  

Wanneer bewezen kan worden dat de automobilist bijvoorbeeld een mobiele telefoon gebruikte, te hard reed of niet goed heeft geanticipeerd op het gedrag van de fietser, is deze als sterkere verkeersdeelnemer aansprakelijk: ook wanneer de fietser dronken was.

Zwakkere verkeersdeelnemer goed beschermd

In de Nederlandse (verkeers)wetten zijn zwakke verkeersdeelnemers goed beschermd. De automobilist is in veel gevallen aansprakelijk voor het ongeval en het letsel, en heeft duidelijke bewijzen nodig om (gedeeltelijk) onder de aansprakelijkheid uit te komen.

Letselschadeadvocaat in Utrecht

Bent u betrokken geraakt bij een aanrijding tussen een auto en een fietser, en zoekt u hulp van een ervaren letselschade advocaat? Neem dan contact op met een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies.

Wij helpen u bij de gehele afwikkeling van de letselschadezaak.

Neem contact op voor een kennismaking. Het eerste kennismakingsgesprek is bij Utrecht Letselschade Advies is altijd gratis.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op