U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Aanrijding met dronken fietser: wie is er aansprakelijk?

Wanneer een automobilist een dronken fietser aanrijdt, kan de aansprakelijkheid anders uitpakken dan normaal. In beginsel is de automobilist namelijk als sterke verkeersdeelnemer aansprakelijk voor het letsel en de schade die hieruit voortvloeit.

In het verkeer worden fietsers immers gezien als zwakke verkeersdeelnemers. De automobilist is aansprakelijk, enkel omdat deze als bestuurder van het motorvoertuig de sterke verkeersdeelnemer is. Hij of zij hoeft dus niet per se schuldig te zijn aan het ongeluk, om toch aansprakelijk te zijn voor de schadeposten.

Maar wanneer kan een dronken fietser aansprakelijk worden gesteld?

Dronken fietser aansprakelijk stellen bij aanrijding

Wie schuldig is bij aanrijding met een fietser, is vaak helder. De automobilist kan alleen in uitzonderlijke situaties een fietser (of andere zwakke verkeersdeelnemer) aansprakelijk stellen voor de schade die bij een aanrijding is ontstaan. Dit kan door een beroep op overmacht. Een dronken fietser kan onder de uitzonderlijke situatie vallen.

Is er bij een dronken fietser sprake van overmacht?

Wanneer de aangereden fietser gedronken heeft, kan dit een reden zijn om een beroep te doen op overmacht. Het is voor de bestuurder belangrijk om direct bewijs te verzamelen. De politie zou een blaastest af kunnen nemen, en eventuele getuigen kunnen het gedrag van de fietser bevestigen. Een beroep op overmacht slaagt niet snel.

Als bewezen kan worden dat de fietser te veel gedronken had, bestaat de mogelijkheid dat de rechter besluit dat de fietser eigen schuld krijgt opgelegd.

Onberispelijk gedrag automobilist

Om een beroep op overmacht te laten slagen, is het van belang dat de automobilist onberispelijk gedrag heeft vertoond.  

Wanneer bewezen kan worden dat de automobilist bijvoorbeeld een mobiele telefoon gebruikte, te hard reed of niet goed heeft geanticipeerd op het gedrag van de fietser, is deze als sterkere verkeersdeelnemer aansprakelijk: ook wanneer de fietser dronken was én bijvoorbeeld zelf tegen de auto aanreed.

Zwakkere verkeersdeelnemer goed beschermd

In de Nederlandse Wegenverkeerswet 1994, artikel 185 WVW, zijn zwakke verkeersdeelnemers goed beschermd. De automobilist is in veel gevallen aansprakelijk voor het ongeval en het letsel, en heeft duidelijke bewijzen nodig om (gedeeltelijk) onder de aansprakelijkheid uit te komen.

Bij een ongeval waarbij een fietser een andere fietser aanrijdt, is de kwestie wat ingewikkelder. Bent u aangereden en spreekt u de andere fietser aan, maar is deze niet verzekerd? Dan houdt het snel op. Heeft de fietser een WA-verzekering? Dan kan de schade die bij het fietsongeval is opgelopen gedekt worden, zowel letselschade als schade aan de fiets.

Letselschadeadvocaat in Utrecht

Bent u betrokken geraakt bij een aanrijding tussen een auto en een fietser, en zoekt u hulp van een ervaren letselschadeadvocaat? Een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies helpt u bij de gehele afwikkeling van de letselschadezaak.

Neem contact op voor een kennismaking. Het eerste kennismakingsgesprek is bij Utrecht Letselschade Advies altijd gratis.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op