U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Autofabrikant aansprakelijk voor dwarsleasie

Bij een eenzijdig ongeval is een chauffeur van een vrachtwagen zeer ernstig gewond geraakt. Het slachtoffer loopt een dwarsleasie op. Ten tijde van het ongeval was er sprake van slechte weeromstandigheden. Het regende en er lag water op de rijbaan.

De bestuurder van de vrachtwagen bemerkte aquaplaning. Hij dreigde tegen een paal aan te rijden en heeft zichzelf daarom naar de bijrijdersplaats geworpen. Uiteindelijk is de wagen tot stilstand gekomen en stond de truck stil. Vervolgens sloeg de cabine van de vrachtwagen plotseling om en is de bestuurder uit cabine geslingerd en op het wegdek terecht gekomen. Doordat de cabine is omgeslagen is de chauffeur verlamd geraakt. Wie is aansprakelijk voor dit ongeval?

Autofabrikant aansprakelijk

Het Hof Arnhem-Leeuwarden heeft op 18-11-2014 ECLI:NL:GHARL:2014:8902 geoordeeld dat de producent aansprakelijk kan worden gehouden op grond van artikel 6:185 BW voor het feit dat de cabine voorover is geklapt. Het hof oordeelt dat onder andere uit het onderzoek van het KLPD naar voren is gekomen dat het vergrendelmechanisme van de cabine niet goed heeft gewerkt.

Causaal verband

Het hof oordeelt voorts dat sprake is van causaal verband tussen het gebrek en de gestelde schade. Hieraan doet niet af dat het ongeval het afbreken van de kantelcilinder teweeg heeft gebracht waarmee een veiligheidsfunctie is weggevallen. De aansprakelijkheid wordt erkend en de schade van de chauffeur dient te worden vergoed.

Meer informatie over aansprakelijkheid?

Wilt u meer weten over de aansprakelijkheid bij een ongeval? Twijfelt u over wie er aansprakelijk is voor een ongeval waar u of iemand uit uw omgeving bij betrokken is? Neem contact op met een ervaren letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies. Wij staan slachtoffers bij en helpen ze om hun leven weer zo snel mogelijk op de rit te krijgen.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op