U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Chirurgen AMC: vuurwerkslachtoffers zelfde behandeling als oorlogsslachtoffers

Chirurgen van het AMC in Amsterdam pleiten ervoor dat vuurwerkslachtoffers op de Spoedeisende Hulp worden behandeld alsof het oorlogsslachtoffers zijn.

Illegale knallers zijn vaak zo krachtig, dat ze steeds vaker grote schade aanrichten en tot meer en meer zwaargewonden leiden.

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed.

Cijfers vuurwerkslachtoffers

Het afgelopen jaar moest 18 procent van de vuurwerkslachtoffers in het ziekenhuis worden opgenomen. Zo’n hoog percentage is in de afgelopen 10 jaar niet voorgekomen. In totaal moesten toen 62 slachtoffers geopereerd worden, waarvan ruim de helft jonger dan 17 jaar was.

Schokgolf

Artsen geven aan dat illegaal vuurwerk ervoor zorgt dat er sprake is van steeds ernstiger verwondingen bij patiënten. De chirurgen van het AMC zeggen daarbij dat modern illegaal vuurwerk zo zwaar is dat een ontploffing voor een schokgolf zorgt.

Zo kunnen organen in het lichaam beschadigd raken, en juist bij kinderen is dat soort letsel moeilijk vast te stellen. Vaak is er alleen een schaafwond of ander wondje op de buik te vinden.

Soort letsel

Illegaal vuurwerk dat ontploft kan dus niet alleen handletsel en oogletsel teweegbrengen, maar veroorzaakt soms ook inwendig letsel.

De chirurgen beschreven in het tijdschrift het geval van een jongetje van 7 jaar, dat op straat illegaal vuurwerk had gevonden dat vervolgens in zijn hand is ontploft. Daardoor moet hij niet alleen zijn halve hand missen, hij bleek ook een darmperforatie te hebben die onzichtbaar was van buitenaf.

Ernstig handletsel

Dat wil niet zeggen dat alleen handletsel geen ernstige gevolgen kan hebben. De Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie waarschuwt voor de gevolgen van vuurwerk voor handen en vingers, nu de ogen wel steeds vaker beschermd worden door een vuurwerkbril, maar de handen onbeschermd blijven.

Zo’n 30 procent van de vuurwerkslachtoffers werd de afgelopen 5 jaar getroffen voor letsel aan handen en vingers. Volgens de Vereniging voor Handchirurgie lijdt dit letsel vaak tot blijvende invaliditeit. Zij adviseert iedereen vuurwerk niet in de hand te houden bij het afsteken, geen ‘blindgangers’ opnieuw proberen aan te steken, een aansteeklont en vuurwerkhouder te gebruiken, en geen illegaal vuurwerk te kopen.

Meer informatie?

Indien u letsel heeft opgelopen door (illegaal) vuurwerk en vragen heeft over uw geleden schade, dan kunt u contact met ons opnemen. Een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies kan u informeren over de mogelijkheden om de geleden schade te verhalen.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op