U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Hersenschudding: oorzaak, gevolgen en herstel

U hebt er vast weleens van gehoord: een hersenschudding. Het kan heel goed zijn dat iemand in uw omgeving er last van heeft (gehad), of dat u zelf ooit slachtoffer van traumatisch hersenletsel bent geweest. Het komt namelijk nogal eens voor in de praktijk.

Heeft u last van een hersenschudding na een ongeval? Dan heeft u mogelijk recht op schadevergoeding. Neem contact op om vrijblijvend uw situatie te bespreken.

Neem contact op

Traumatisch hersenletsel

Een hersenschudding wordt ook wel licht traumatisch hersenletsel (LTHS) genoemd. Dit letsel is het gevolg van een klap of stoot tegen het hoofd, waarbij de hersenen (voor korte tijd) door elkaar worden geschud. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als gevolg van een vechtpartij of een verkeersongeval.

Vakspecialisten zoals neurologen en artsen op de Spoedeisende Hulp gebruiken voor een hersenschudding de term ‘licht schedelhersentrauma categorie 2’.

Schedelhersentrauma

Met schedelhersentrauma (trauma capitis) wordt elk letsel van het hoofd bedoeld, ongeacht de ernst en aard van het trauma en bijkomende stoornissen of beschadigingen zoals bewustzijns- of geheugenverlies (amnesie).

Over het algemeen is bij een hersenschudding namelijk geen sprake van letsel of van een neurologische verandering in de hersenen. Dit komt in de praktijk waarschijnlijk wel vaak voor, maar dit blijft buiten registratie van huisartsenpraktijken.

Het komt ook voor dat mensen wel bewustzijnsverlies of amnesie oplopen ten gevolge van hun schedeltrauma. In huisartsenpraktijken wordt dit gemiddeld 2,2 keer per duizend gevallen per jaar geconstateerd.

In de tweede lijn van de gezondheidszorg (de zorg waar een verwijzing voor nodig is) komt LTHS met bewustzijnsverlies of amnesie ongeveer 8,4 keer per duizend gevallen per jaar voor. Deze patiënten hebben een bewustzijnsverlies van 0–15 minuten, een Glasgow-comascore (GCS) van 13-15 en een posttraumatische amnesie van 0-60 minuten.

Herstel

Circa 10% van de mensen die te maken hebben gehad met een hersenschudding of whiplash loopt een lichte kneuzing of kleine bloeding in de hersenen op. De herstelperiode is per persoon verschillend.

Meestal is een hersenschudding zonder al te veel complicaties en duurt het herstel meestal niet langer dan een paar dagen of een paar weken. Maar daarbij geldt: hoe ernstiger de hersenschudding, hoe langer de duur van het bewustzijnsverlies en hoe groter het gat in het geheugen zal zijn.

Het kan gebeuren dat de klachten langer aanhouden. Soms zijn de klachten er na maanden en jaren nog. Indien sprake van de langdurige klachten, wordt er niet langer gesproken over een hersenschudding, maar een Post Commotioneel Syndroom (PCS).

Restverschijnselen

Naast een kneuzing of bloeding kan de persoon last krijgen van restverschijnselen. Enkele voorbeelden van restverschijnselen bij een lichte hersenschudding zijn:

  • Vermoeidheid;
  • Hoofdpijn;
  • Misselijkheid;
  • Duizeligheid
  • Geheugen- en concentratieproblemen;
  • Oorsuizen;
  • Gehoorverlies
  • Angstig zijn;
  • Traagheid;
  • Snel geïrriteerd, overprikkeld;
  • Zeer gevoelig voor licht en geluid;
  • Last hebben van troebel denken.

Letselschadeadvocaat

Heeft u of iemand in uw naaste omgeving last van hersenletsel na een ongeval? Neem contact op met een letselschadeadvocaat van Utrecht Letselschade Advies.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op