U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Letselschade door val over lege pallet in supermarkt Aldi

Deelgeschil Rechtbank Gelderland 3 juni 2013

Op 23 december 2005, de vrijdag voor Kerstmis, is een lerares tijdens het doen van de boodschappen in de supermarkt Aldi ten val gekomen. De vrouw liep letselschade op aan haar schouder waarvoor zij is geopereerd. Zij houdt Aldi aansprakelijk voor haar schade. Aldi wijst aansprakelijkheid van de hand.

Gevaarzetting

De vrouw heeft haar verzoek gebaseerd op onrechtmatige daad. Zij heeft aangevoerd dat zij is gestruikeld over een lege of nagenoeg lege pallet die in één van de looppaden van de winkel lag.

Het plaatsen c.q. achterlaten van een (nagenoeg) lege en daardoor slecht zichtbare pallet in een smal looppad van een supermarkt vergroot de kans op een ongeval met letselschade aanmerkelijk. Zeker indien het vanwege kerstdrukte hectisch en onoverzichtelijk is in de winkel en daarom in de rede ligt dat het winkelend publiek zich minder oplettend en voorzichtig zou kunnen gaan gedragen.

Letselschade voorzienbaar

Het is bovendien voorzienbaar dat een val op een harde tegelvloer met aan weerszijden winkelschappen en andere obstakels ernstige gevolgen kan hebben. Aldi had de gevaarlijke situatie eenvoudig kunnen voorkomen door de winkel na sluitingstijd te bevoorraden of door de schappen niet vanaf een pallet te vullen maar vanuit bijvoorbeeld een winkelwagen die minder ruimte inneemt en beter zichtbaar is.

Nu Aldi bovendien ter voorkoming van ongevallen geen voorzorgsmaatregelen heeft getroffen is volgens het slachtoffer sprake van toerekenbare onrechtmatige gevaarzetting.

Oordeel Rechtbank

De Rechtbank houdt de Aldi aansprakelijk voor het ongeval. Er is sprake van een gevaarlijke situatie. Aldi moet de schade vergoeden. Immers, door een (nagenoeg) lege pallet onbeheerd en onbeveiligd aanwezig te hebben in het looppad van haar supermarkt stelt Aldi haar klanten bloot aan het aanmerkelijke gevaar daarover te struikelen en op de tegelvloer ten val te komen, indien zij niet de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid betrachten.

Het is voorzienbaar dat klanten die de schappen langsgaan op zoek naar boodschappen niet steeds bedacht zijn op lage en daarom onopvallende obstakels in het looppad, zoals een (nagenoeg) lege pallet. Dit geldt in het bijzonder op een dag waarop het druk is in de winkel.

Letselschade advocaat

Utrecht Letselschade Advies behandelt zo’n 300 letselschade zaken per jaar. Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Of wilt u een afspraak maken om te kijken wat er in uw specifieke geval mogelijk is? Neem gerust contact op met een letselschade advocaat. Een eerste kennismakingsgesprek is bij ons altijd gratis.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op