U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Obesitas ligt in de risicosfeer van huurder

Een vrouw van 300 kilo is genoodzaakt vanwege acute medische problemen een ambulance te laten komen. De ambulancebroeders arriveren bij de flatwoning van mevrouw maar hebben geen idee hoe zij de vrouw moeten vervoeren.

Voorgevel

De vrouw kan alleen door middel van een speciale brancard worden vervoerd, maar deze brancard past niet in de lift of door het trappenhuis. De ambulancebroeders proberen de brancard door het raam naar binnen te krijgen, maar ook daar is de brancard te groot voor. De ambulancebroeders schakelen de brandweer in en deze ziet geen andere mogelijkheid dan de voorgevel van de flat te verwijderen. De vrouw wordt vervolgens met een hoogwerker op de speciale brancard naar de ambulance gebracht en met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.

Vordering verhuurder

De verhuurder laat de voorgevel van de woning repareren voor een bedrag van € 11.522,50. De nota van de reparatiekosten wordt opgestuurd naar de vrouw, de huurder van woning. De vrouw wil de nota niet betalen en stelt dat het in strijd is met de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer ex artikel 10 van de Grondwet.

Het vonnis

De kantonrechter oordeelt dat de vrouw de verhuurder niet op de hoogte had hoeven te brengen van haar obesitas. Ze had echter wel preventieve maatregelen moeten treffen om dergelijke problemen te voorkomen.

Obesitas risico van huurder

Daarnaast oordeelt de kantonrechter dat het gewicht een persoonlijke omstandigheid betreft waarop alleen de vrouw (de huurder) zelf invloed op heeft. Indien door deze omstandigheid schade wordt veroorzaakt, kan deze schade alleen aan haar worden toegerekend.

In het algemeen kan niet van een verhuurder worden verwacht dat hij maatregelen treft om te voorkomen dat bewoners vanwege hun overgewicht niet uit de woning kunnen worden gebracht. Daarnaast was de verhuurder niet op de hoogte van het overgewicht waardoor hij ook geen maatregelen had kúnnen treffen.

De vordering van de verhuurder wordt toegewezen.

Letselschade advocaat

Meer weten over aansprakelijkheid en letselschade? Neem contact op met een letselschadeadvocaat van Utrecht Letselschade Advies.

Rechtbank Rotterdam, 13 maart 2015, ECLI:NL:RBROT:2015:1899.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op