U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Ongeval met een elektrische fiets: aansprakelijkheid en schade claimen

Het aantal ongelukken met elektrische fietsen neemt ieder jaar toe. Dit komt immers door de alsmaar stijgende populariteit van deze e-bike. Niet alleen onder senioren, maar ook onder jongeren. Logisch, want met een elektrische fiets bespaart u tijd en kunt u langere afstanden afleggen dan met een gewone fiets.

De wet biedt extra bescherming aan fietsers als een motorrijtuig bij het ongeval betrokken is. Dit houdt in dat de bestuurder van het motorrijtuig voor ten minste 50% aansprakelijk is voor de letselschade, ook al heeft de fietser het ongeluk zelf veroorzaakt. Voor kinderen jonger dan 14 jaar is dit zelfs 100%.

Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij ongevallen met een elektrische fiets? We vertellen u er meer over in deze blog.

Verschillende elektrische fietsen

Elektrische fietsen worden onderverdeeld in de volgende soorten:

• E-bikes met een maximale snelheid van 25 km/uur
• E-bikes met een maximale snelheid van 45 km/uur
• Pedelec met trapondersteuning en een maximale snelheid van 25 km/uur
• Speed pedelec met trapondersteuning en een maximale snelheid van 45 km/uur

E-bikes bieden trapondersteuning, maar trappen is niet nodig voor de drijfkracht. E-bikes zijn dus volledig elektrisch. Bij een pedelec moet u wel blijven trappen om de motor aan te drijven.

Volgens de wet is alleen de bestuurder van een pedelec met trapondersteuning een zwakke verkeersdeelnemer. De overige elektrische fietsen worden als motorrijtuig aangemerkt.

Aansprakelijkheid ongeval met een pedelec

Als u op een pedelec wordt aangereden door een auto of een ander motorrijtuig, dan heeft u vrijwel altijd recht op schadevergoeding. Omdat u op een pedelec wordt aangemerkt als zwakkere verkeersdeelnemer, kunt u de bestuurder van het motorrijtuig dus vrijwel altijd aansprakelijk houden.

Als u zich niet aan de regels hield, dus bijvoorbeeld door rood fietste, dan is de aansprakelijkheid ten minste 50%. Mogelijk dient u de andere 50% van de letselschade dan zelf te vergoeden.

Als u zich wel aan de regels hield, dan is de bestuurder van het motorrijtuig voor 100% aansprakelijk.

Meer over het aansprakelijk stellen van de bestuurder van het motorvoertuig leest u in onze blog: Aangereden door een auto? Meestal bent u niet aansprakelijk!

Aansprakelijkheid e-bike of speed pedelec

Als u op een e-bike of speed pedelec rijdt, dan geniet u niet van de wettelijke bescherming die een fietser wel heeft. Het voertuig dat het ongeval heeft veroorzaakt is aansprakelijk. Dit houdt ook in dat u voor ten minste 50% aansprakelijk bent als u met een e-bike of speed pedelec een zwakkere verkeersdeelnemer (fietser of voetganger) aanrijdt.

Schade claimen

Als u letselschade oploopt door een ongeval met een elektrische fiets en iemand anders is aansprakelijk, dan heeft u recht op schadevergoeding. Voordat u schade kunt claimen, dient u de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Als de aansprakelijkheid wordt erkend, is het zaak om uw schade vast te stellen en de letselschade claim te onderbouwen. Door onduidelijkheden, schadeberekeningen en discussies, kan de gehele letselschadezaak complex zijn en veel tijd in beslag nemen.

Het is daarom verstandig om een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in te schakelen die weet waar u recht op heeft en het werk voor u uit handen neemt. U kunt zich dan volledig focussen op uw herstel.

Meer over het claimen van schade leest u in onze blog: Letselschade claimen: hoe gaat het in zijn werk?

Letselschadeadvocaat

Bent u op zoek naar een gespecialiseerde letselschade advocaat? Neem dan contact op met een letselschadeadvocaat van Utrecht Letselschade Advies. Wij helpen u graag bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en het inventariseren en verhalen van de letselschade.

Behoefte aan meer informatie of een vrijblijvend advies? Neem contact op.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op