U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Schadevergoeding bij littekens

Het oplopen van letselschade is een vervelende gebeurtenis en een van de gevolgen hiervan kan het oplopen van littekens zijn. Zulke gevolgen van letsel kunnen dan ook een grote nasleep hebben.

Is een litteken een reden om een schadevergoeding te claimen?

Vormen van schadevergoeding bij litteken

Als u door toedoen van een ander een litteken oploopt, heeft u recht op schadevergoeding. Het litteken is immers een gevolg (of onderdeel) van het opgelopen letsel. U heeft recht op een letselschade vergoeding voor de fysieke klachten die u mogelijk oploopt door een litteken, maar ook een vergoeding voor de emotionele gevolgen van een verminking van de huid.

Voor zowel fysieke als emotionele schade kunt u een vergoeding claimen. U kunt uw medische schadeposten claimen, en daarbij een vergoeding voor de geleden emotionele schade eisen, het smartengeld.

1. Medische schadeposten

U kunt een litteken overhouden na een medisch ingreep of een opgelopen verwonding. In sommige gevallen, of op sommige plaatsen op het lichaam, kan een litteken ook na langere tijd nog voor fysieke klachten zorgen.

Ook het behandelen van littekenweefsel, bijvoorbeeld om pijn of de zichtbaarheid te verminderen, is een schadepost die direct in verband staat met het letsel. Een goede letselschadeadvocaat zorgt ervoor dat dit soort gevolgen wordt meegenomen in de hoogte van de geëiste vergoeding en denkt ook aan eventuele littekencorrecties in de toekomst.

2. Smartengeld

Naast fysieke klachten kan een litteken ook emotionele gevolgen hebben. Deze psychische klachten bij een litteken kunnen in sommige gevallen zelfs groter zijn dan de gevolgen van het fysieke letsel. Het kan zijn dat u door het litteken negatief wordt herinnerd aan het ongeval.

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een litteken in het gezicht dat ontstaan is na een ruzie. Bij elke blik in de spiegel kan een litteken herinneren aan de nare ervaring. Ook de zichtbaarheid van een litteken voor de omgeving kan als vervelend ervaren worden, en voor ongewilde confrontaties zorgen.

De vergoeding voor immateriële gevolgen van letselschade noemt men smartengeld.

Ook wanneer het litteken niet voor het slachtoffer zelf zichtbaar is, zoals een litteken op de rug, kan de aanwezigheid hiervan psychologische gevolgen hebben waar een smartengeldvergoeding voor geëist kan worden.

Hoogte bedragen schadevergoeding bij littekens

De hoogte van een schadevergoeding is per casus verschillend. Het is helaas niet mogelijk de hoogte van de vergoeding te voorspellen. Die berekening is afhankelijk van veel verschillende factoren.

De schadevergoeding bij letselschade bestaat uit een opsomming van alle schadeposten. Smartengeld vergoedt de immateriële schade na een ongeval, en wordt gezien als een van de schadeposten die bij de schadevergoeding geclaimd worden. Dit is ook het geval wanneer het smartengeld de gevolgen van een litteken compenseert.

Letselschadeadvocaat Utrecht

Wanneer u een vergoeding wilt claimen voor de schade van uw litteken, heeft u bijstand van een advocaat gespecialiseerd in letselschade nodig.

Zoekt u een letselschadeadvocaat in de omgeving Utrecht? Neem dan vrijblijvend contact op met een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies. Wij zorgen ervoor dat u een maximale schadevergoeding ontvangt.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op