U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Uitspraak schietende agenten Rotterdam-Zuid

Gisteren deed de rechtbank in Rotterdam uitspraak in de zaak van twee agenten die in 2013 in Rotterdam-Zuid Mike Stok doodschoten. Twee weken geleden vroeg het Openbaar Ministerie om de agenten te ontslaan van rechtsvervolging. Volgens het onderzoek van de Rijksrecherche was namelijk uitgewezen dat het geweld gerechtvaardigd was en dat de twee agenten correct hadden gehandeld.

De aanleiding

De heer Stok kreeg in april 2013 een boete van twee stadswachten omdat zijn honden los liepen. De heer Stok is vervolgens weggelopen zonder de bon te accepteren. De stadswachten hebben toen besloten om de politie in te schakelen.

In de Fazantenstraat in Rotterdam troffen de twee opgeroepen agenten de heer Stok aan. De heer Stok was onder invloed van alcohol. Daarnaast gedroeg hij zich agressief en was met een voorwerp om zich heen aan het zwaaien. Het voorwerp bleek een wandelstok te zijn, maar de agenten dachten een bijl te zien. De agenten schoten hem neer en de heer Stok bezweek aan zijn verwondingen. De agenten geven aan dat zij in deze situatie uit noodweer hebben gehandeld. De situatie was volgens getuigen zeer dreigend.

Het Openbaar Ministerie wilde de agenten niet vervolgen, maar nabestaanden van de heer Stok zijn naar het hof in Den Haag gestapt. Het hof heeft bepaald dat de agenten alsnog voor de rechter moesten verschijnen.

Uitspraak

De rechtbank Rotterdam heeft gisteren bepaald dat de twee agenten schuldig zijn bevonden aan doodslag en poging tot doodslag. De agenten krijgen hiervoor geen straf opgelegd. De rechter volgt hierin het Openbaar Ministerie.

In de zaak van de agent die de heer Stok dodelijk heeft geraakt, heeft de rechtbank doodslag bewezen geacht. De andere agent, die ook schoot, maar de heer Stok niet heeft geraakt, is schuldig bevonden aan poging tot doodslag.

Putatief noodweer

Volgens de rechter was er sprake van putatief noodweer. Putatief noodweer houdt in: noodweer te goeder trouw. Van putatief noodweer is sprake wanneer men dwaalt over het bestaan van een noodweersituatie. Iemand kan een beroep op putatief noodweer doen wanneer diegene uit de omstandigheden kon opmaken dat hij zou worden aangevallen, maar dat later blijkt dat er van bedreigende omstandigheden geen sprake is geweest.

De agenten mochten er volgens de rechter van uitgaan dat de heer Stok iemand letsel zou kunnen aanbrengen. Hierdoor acht de rechter dat ze terecht geweld hebben gebruikt tegen de heer Stok. Andere middelen, zoals bijvoorbeeld pepperspray, zouden volgens de rechter in dit geval niet toereikend zijn geweest.

Meer informatie over aansprakelijkheid na letselschade? Neem contact op met een letselschadespecialist.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op