U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Wanneer heeft u recht op een emotionele schadevergoeding?

Als u iemand aansprakelijk kunt stellen voor opgelopen letsel, kunt u hierbij ook een schadevergoeding voor de emotionele schade eisen.

Wanneer u letselschade oploopt, kan dit verschillende gevolgen hebben. Fysieke klachten kunnen veel impact op uw leven hebben, maar ook emotioneel kunnen de gevolgen van letselschade uw levensvreugde beperken. Verdriet, stress of andere psychologische problemen kunnen veroorzaakt worden door letselschade.

Gratis kennismakingsgesprek »

Emotionele schadevergoeding is smartengeld

De vergoeding die u kunt claimen voor de opgelopen emotionele schade wordt smartengeld genoemd. Smartengeld is de vergoeding voor ‘immateriële schade’. Deze vergoeding compenseert het psychisch leed en de niet-lichamelijke gevolgen.

Wanneer recht op een emotionele schadevergoeding?

Het belangrijkste is dat u iemand aansprakelijk kunt stellen voor uw letsel.

De veroorzaker van uw pijn moet aantoonbaar schuldig zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na een mishandeling of door opgelopen PTSS tijdens uw werk. Ook door een verkeersongeval kunt u emotionele klachten hebben waar u een emotionele schadevergoeding voor kunt eisen. Het claimen van smartengeld voor immateriële schade gaat vaak samen met het claimen van een vergoeding voor de ‘materiële’ schadeposten.

Of u recht heeft op een emotionele schadevergoeding en hoe hoog deze is, is niet eenvoudig te beantwoorden. Dit hangt af van de situatie: zowel de oorzaak van het letsel als uw eigen omstandigheden spelen mee in bepaling van de hoogte van de letselschade.

Bij smartengeldvergoeding gaat het immers niet om de onkosten die u door het letsel moet maken, maar om de emotionele gevolgen die het letsel heeft. Een langdurige ziekenhuisopname, verschillende operaties of toekomstige arbeidsongeschiktheid kunnen namelijk emotionele gevolgen hebben en zorgen voor derving van levensvreugde.

Wat is de hoogte van een emotionele schadevergoeding?

Immateriële schade is niet makkelijk uit te drukken in geld. Een rekening van de medische specialist is een duidelijk bedrag, maar wat moet u vergoed krijgen voor de stress die u voelt door de beperkingen die het letsel u heeft opgelegd?

Het ANWB Smartengeldboek wordt als richtlijn gebruikt voor het bepalen van de hoogte van een emotionele schadevergoeding. We hebben hier eerder een ander blog over geschreven: hoe wordt de hoogte van smartengeld berekend?

De bedragen kunnen uiteenlopen: van enkele honderden euro’s smartengeldvergoeding bij een litteken tot meer dan 300.000 euro bij slachtoffers van ernstig traumatische ongevallen met levenslange gevolgen.

Emotionele schade bij naasten

Het kan ook zijn dat directe naasten van een slachtoffer psychische of emotionele schade oplopen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen shockschade en affectieschade. Ook dit is een gevolg van letselschade en kan in veel gevallen geclaimd worden bij een aansprakelijke partij.

Bij affectieschade gaat het om de pijn en verdriet van een naaste, door iets wat het slachtoffer is overkomen. Bij shockschade gaat het om de psychische schade die een naaste oploopt, doordat deze direct geconfronteerd is met het ongeluk. Voor affectieschade zijn vaste vergoedingen vastgelegd. De hoogte hiervan ligt tussen de 12.500 en 20.000 euro.

Indien u smartengeld wilt claimen, is het belangrijk om u juridisch te laten bijstaan door een letselschadeadvocaat. De advocaat weet precies wat er komt kijken bij het berekenen van de hoogte van smartengeld en heeft kennis over alle juridische aspecten voor het claimen van letselschade.

Hulp nodig bij een schadevergoeding eisen?

Bent u op zoek naar een letselschadeadvocaat in de omgeving Utrecht? Neem dan vrijblijvend contact op met een letselschadeadvocaat van Utrecht Letselschade Advies. Wij zorgen ervoor dat u een maximale schadevergoeding ontvangt.

Gratis kennismakingsgesprek »


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op