U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Wat is pensioenschade?

Schade bestaat in veel verschillende soorten en vormen. Een deuk in uw voertuig, een verwonding aan uw lichaam of een afschrijving op uw bankrekening: allemaal vormen van schade. Ook in uw pensioen kan schade ontstaan. Dit wordt pensioenschade genoemd.

Wat is pensioenschade?

Tijdens uw werkzame leven is de kans groot dat uw pensioenuitzicht verandert. Wanneer uw salaris verandert, verandert hiermee ook uw pensioenafdracht. Vaak is deze verandering in positieve zin: u maakt carrière, krijgt meer salaris, draagt meer premie af en ontvangt later een hoger pensioen.

Er kan ook iets voorvallen dat een negatief effect heeft op de hoogte van uw pensioen. Bijvoorbeeld als u door een arbeids- of verkeersongeval (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt en niet meer kunt werken als voorheen. Dit kan effect hebben op uw pensioensopbouw, met als gevolg pensioenschade. 

Hoe ontstaat pensioenschade?

Er zijn verschillende manieren waarop pensioenschade kan ontstaan. Een verandering in uw salaris kan al een verandering in uw pensioen betekenen. Maar ook een periode van werkloosheid of een verandering van functie zijn mogelijke oorzaken.

Pensioenschade als gevolg van een ongeval met letsel

Wanneer u ernstig letsel oploopt, is het mogelijk dat u hier langere tijd van moet revalideren. Wanneer u in deze periode minder salaris ontvangt, iets wat niet ongebruikelijk is bij langdurige ziekte, draagt u mogelijk ook minder pensioen af.

Ook kan het zo zijn dat u door de letselschade uw huidige (of vorige) functie niet meer uit kunt oefenen, en andere werkzaamheden moet gaan verrichten. Uw inkomen verandert, en hiermee mogelijk ook uw pensioen.

Een andere mogelijkheid is dat u uw huidige werk wel kunt blijven doen, maar door het ongeluk bepaalde carrièrekansen of doorgroeimogelijkheden bent misgelopen, waardoor u niet in aanmerking komt voor een hoger salaris en betere pensioenopbouw.  Ook in dat kunt u een vergoeding van de pensioenschade claimen bij de aansprakelijke partij.

Hoe wordt pensioenschade berekend?

Om de hoogte van uw pensioenschade te berekenen, moet eerst onderzoek worden gedaan naar uw situatie zonder ongeval. Welke ontwikkeling had uw carrière kunnen doormaken en wat was uw salaris dan geweest? Dit is een complex onderzoek waarbij u de hulp van een expert nodig heeft. Een letselschadeadvocaat kan u hierbij helpen en zorgen dat de juiste deskundigen worden ingeschakeld.

Pensioenschade claimen bij de aansprakelijke partij

Een advocaat die gespecialiseerd is in letselschade kan u ook helpen met het claimen van de pensioenschade. Het berekenen van de pensioenschade is complex en meestal schakelt uw advocaat hiervoor een actuarieel bureau in.

Laat u bijstaan door een letselschade advocaat       

Om een proces goed te laten verlopen, heeft u bijstand nodig. Een letselschade advocaat is ervaren met letselschadezaken en weet precies waar u mee geholpen bent. Met deze hulp kunt u de juiste claim indienen en een maximale vergoeding eisen.

Heeft u vragen of wilt u dat een ervaren advocaat uw zaak afwikkelt? Neem dan contact op met een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op