U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Een wielrenner vliegt uit de bocht. Wie is aansprakelijk?

Iedere Utrechter wordt er al maandenlang mee geconfronteerd… de Tour de France start dit jaar in Utrecht! Honderdduizenden liefhebbers komen naar Utrecht om de Grand Départ te aanschouwen. De individuele tijdrit is de eerste etappe die op zaterdag 4 juli 2015 wordt gehouden. De wielrenners starten aan hét wielerevenement van het jaar. Zondag zal dan de tweede etappe van de Tour de France ook in Utrecht van start gaan. In de tweede etappe komen de sporters overigens ook langs het kantoor van Utrecht Letselschade Advies dat aan de Maliebaan gevestigd is.

Eén van de mooiste dingen aan de wielersport is de plaats van het publiek. Het is uniek dat het publiek zo dicht bij de sporter staat, vaak zonder dranghekken of andere vormen van afscheiding. Elk jaar zie je op tv weer hoe toeschouwers enthousiast staan te kijken naar de voorbij rijdende wielrenners. Maar dat heeft ook zijn keerzijde. Het zal niet de eerste keer zijn dat een wielrenner uit de bocht vliegt en het publiek inrijdt. Wat als de toeschouwer letsel oploopt? Is er dan iemand aansprakelijk?

Letselschade wielrennen: wie is aansprakelijk?

De rechter zal in het onderhavige geval moeten beoordelen of er sprake is van een onrechtmatige daad. De Rechtbank Arnhem overwoog in een soortgelijke situatie dat zowel de kelderluikcriteria als de verhoogde aansprakelijkheidsdrempel aan de orde waren voor de vraag wat een toeschouwer van het gedrag van een deelnemer mag verwachten.[1] Een toeschouwer moet zich derhalve bewust zijn van de gevaren die eigen zijn aan de sport of het spel waarnaar hij kijkt.

Om de letselschade te verhalen, heb je als toeschouwer in dit geval twee routes om te bewandelen. Het is mogelijk om de deelnemer, de wielrenner, aansprakelijk te stellen. Daarnaast is het mogelijk om de organisator aansprakelijk te stellen. Of aansprakelijkheid aangenomen wordt hangt af van verschillende omstandigheden en zal per geval beoordeeld moeten worden.

Aansprakelijkheid van de wielrenner

Een wielrenner neemt deel aan een sportevenement. De wielrenner moet zich houden aan de spelregels die voor dat evenement gelden. Als een wielrenner zich houdt aan de spelregels, zal de toeschouwer niet snel met succes de wielrenner aansprakelijk kunnen stellen. Pas wanneer de wielrenner gevaarlijk gedrag vertoont, zal dit mogelijk kunnen leiden tot aansprakelijkheid van de wielrenner.

Aansprakelijkheid van de organisator

Een organisator van het evenement zal moeten zorgdragen voor zowel de veiligheid van de deelnemers als de toeschouwers. In de eerder genoemde uitspraak van de Rechtbank Arnhem doet zich een situatie voor waarin een mountainbiker tegen een toeschouwer aan botst bij het afdalen van een trap in een parcours. In dit geval oordeelt de rechtbank dat de organisator wist dat de trap aanleiding kon zijn voor gevaarzettend gedrag en had nagelaten om een eenvoudige maatregel te nemen door het afzetlint verder van de trap te plaatsen.

De Kelderluikcriteria

Als organisator van een (sport)evenement moet je voorafgaand aan het evenement de risico’s in kaart brengen. Hoe waarschijnlijk is het dat een wielrenner wegens onoplettend en/of onvoorzichtig uit de bocht vliegt? Hoe groot is de kans dat daaruit ongevallen ontstaan? Hoe ernstig kunnen de gevolgen zijn? Had een ongeval voorkomen kunnen worden door het nemen van veiligheidsmaatregelen, zoals bijvoorbeeld dranghekken?[2]

De organisator zal voorafgaand aan het evenement deze vragen al moeten (kunnen) beantwoorden. Als het kwaad al is geschied en een toeschouwer letsel heeft opgelopen, zal de rechter deze vragen moeten beantwoorden om de kijken of de organisator aansprakelijk is.

De Tour de France

Een wielrenner die deelneemt aan de Tour de France zal niet snel aansprakelijk gesteld kunnen worden als hij uit de bocht vliegt en zich wel heeft gehouden aan de spelregels van het evenement. Ten aanzien van de aansprakelijkheid van de organisator zullen de bovenstaande vragen beantwoord moeten worden. Of de organisator aansprakelijk is, hangt derhalve af van de omstandigheden van het geval.

Wil je meer informatie over letselschade bij sporten of bij grote evenementen? Neem contact op met een ervaren letselschade advocaat in Utrecht!

[1] Rechtbank Arnhem, 14 november 2011, LJN BU6757.

[2] Hoge Raad 5 november 1965, NJ 1966, 136 (Het Kelderluik-arrest).


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op