U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Winkeleigenaar aansprakelijk voor overval werknemer

Wanneer je als werknemer gewond raakt bij een overval, kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld voor de schade, zo bleek uit verschillende mediaberichten op 3 september 2012.

Verzekeraar accepteert aansprakelijkheid

In voornoemde berichten ging het om werkneemster die twee jaar geleden bij een overval te Utrecht is neergestoken. De verzekeraar van de winkeleigenaar heeft onlangs de aansprakelijkheid voor de schade die bij de overval ontstaan is, geaccepteerd.

De verzekeraar erkent aansprakelijkheid vanwege het tekortschieten van de werkgever in zijn zorgplicht.

Zorgplicht

In de betreffende winkel was de werkneemster op het moment van de overval alleen aan het werk, er waren geen beveiligingscamera’s aanwezig en de winkeleigenaar heeft – ondanks het verzoek daartoe van werkneemster  – geen extra veiligheidsmaatregelen ter beschikking gesteld of een overvaltraining aangeboden.

De erkenning van aansprakelijk in de hiervoor omschreven situatie betreft geen rechterlijke uitspraak. De aansprakelijkheid van een werkgever voor schade na een overval is in de rechtspraak echter niet nieuw.

Zo oordeelt ook het Hof ’s-Gravenhage in 2005 waarbij een werkgever aansprakelijk werd geacht voor de schade nadat een werknemer door een overvaller was beschoten. De werkgever had het dak onvoldoende beveiligd waardoor de overvaller het dak heeft kunnen openen en de werknemers heeft beschoten.

Een werkgever kan een overval niet voorkomen. Maar een werkgever kan wel preventieve maatregelen treffen, instructies geven (overvalstraining) om aan zijn wettelijke zorgplicht te voldoen.

Meer informatie?

De berichtgeving betreffende de erkenning van aansprakelijkheid door de verzekeraar van de werkgever voor schade na een overval zal – naar verwachting – het aantal claims van werknemers doen toenemen. Utrecht Letselschade Advies staat u graag bij in een dergelijke schadeclaim.


[1] Gerechtshof ‘s-Gravenhage, 23 december 2005, LJN: AU9629


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op