U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Defensie erkent aansprakelijkheid chroom-6

Veel medewerkers van Defensie hebben jarenlang gewerkt met giftige camouflageverf. Deze verf werd gebruikt om tanks en straaljagers te onderhouden.  Uit actuele meetrapporten blijkt dat de camouflageverf het kankerverwekkende chroom-6 bevatte. In de verf zou 8 keer zo veel chroom-6 aanwezig zijn dan destijds was toegestaan. Minister Hennis-Plasschaert heeft namens Defensie de aansprakelijkheid erkend.

Chroomhoudende camouflageverf

Er worden op verschillende locaties van Defensie tanks en straaljagers onderhouden die bewerkt zijn met chroomhoudende camouflageverf. De verf die chroom-6 bevat is een speciale verf die tanks en straaljagers tegen roest beschermt.

Vanaf 1998 zijn verschillende maatregelen genomen om de blootstelling aan chroomaathoudende verven te beperken en zo veel mogelijk te voorkomen. Er zijn bijvoorbeeld chromaatvrije verfsystemen ingevoerd en medewerkers kregen de opdracht beschermingsmiddelen te gebruiken. Daarnaast is het schuren en slijpen aan voertuigen waarop chroomhoudende verven zijn aangebracht, beperkt tot het hoogstnoodzakelijke.

Vergoeding schade door chroom-6

De minister van Defensie heeft de aansprakelijkheid erkend voor de schade die de werknemers tijdens hun werk hebben opgelopen. Bij een meldpunt dat in maart 2014 is geopend, hebben zich honderden (oud) medewerkers gemeld die met de chroom-6 bevattende verf hebben gewerkt. Een deel van deze medewerkers heeft ernstige gezondheidsklachten opgelopen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over letselschade door chroom-6 of andere giftige stoffen? Neem vrijblijvend contact op met een ervaren letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op