U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Dubbele beenbreuk na tackle: is de voetballer aansprakelijk?

Op 15 september 2015 speelde PSV tegen Manchester United; Phillip Cocu tegen Louis van Gaal. De wedstrijd werd al in een vroeg stadium tijdelijk stilgelegd. PSV-verdediger Hector Moreno maakte een sliding tegen het been van Manchester United-verdediger Luke Shaw. Naar eigen zeggen ging Hector Moreno voor de bal. Toch was het een zeer ongelukkige tackle. Gevolg? Een dubbele beenbreuk.

Soortgelijk incident

In 2002 vond een soortgelijk incident plaats. Mogelijk kunt u zich het filmpje herinneren dat destijds op tv werd uitgezonden. De speler spant een civiele procedure aan tegen de speler die hem onderuit heeft geschopt. Onderstaand wordt de uitspraak besproken, waarin duidelijk wordt hoe de aansprakelijkheid door de rechter wordt beoordeeld.[1]

Speler X was aan de bal en schoot de bal richting het zestien meter gebied van de tegenstander om er vervolgens achteraan te rennen. De verdediger van de tegenpartij maakte van achteren een tackle op speler X. Het slachtoffer liep hierdoor ernstig letsel op aan zijn rechtervoet/enkel. De enkel bleek gebroken te zijn. Ondanks meerdere operaties, is hij tot 80-100% afgekeurd.

Schadevergoeding voor het letsel van de voetballer

In het geval van sport- en spelsituaties moet de vraag of er onrechtmatig is gehandeld minder snel bevestigend beantwoord worden. Voetballers kunnen tot op zeker hoogte gevaarlijke gedragingen verwachten.

Een sliding als zodanig is niet voldoende om tot de conclusie te komen dat de actie onrechtmatig was. In dit geval was de bal echter al circa 10 meter weggespeeld en maakte de bewuste speler een sliding met twee gestrekte benen. Volgens speler X viel de sliding buiten de orde van het spel en was er sprake van een grove schending van de spelregels.

Over de sliding oordeelde de rechtbank dat er sprake is geweest van een abnormaal gevaarlijke gedraging, die bovendien onrechtmatig was tegenover speler X. ‘Een ervaren speler die het spel op zich af ziet komen, moet kunnen inschatten of hij een actie gericht op het afstoppen van een speler van de tegenpartij nog kan inzetten zonder die speler ernstig te blesseren’. In dit geval was het duidelijk dat de verdediger de bal niet meer kon afstoppen zonder dat daarbij de aanmerkelijke kans op ernstig letsel zou ontstaan. Bovendien hoefde speler X niet meer bedacht te zijn op een tackle, omdat hij de bal al had weggespeeld.

Schorsing en rode kaart

Het oordeel van de rechtbank wordt ondersteund door het feit dat de KNVB de speler voor 4 wedstrijden had geschorst voor de gevaarlijke actie en hij tijdens de wedstrijd een rode kaart kreeg. De KNVB benoemde de actie immers als ‘het op grove wijze onderuithalen van een tegenspeler’. Tot slot wordt het oordeel van de rechtbank ondersteund door het vonnis van de politierechter.

Terug naar de tackle van PSV-verdediger Hector Moreno

De tackle van Hector Moreno kan niet vergeleken worden met de tackle van de speler in 2002. Toch sprak Louis van Gaal sprak van een ‘belachelijke tackle’. Voor de tackle werd Hector Moreno niet bestraft door de scheidsrechter.

Voetballers, wees voorzichtig met de slidings. Zeker als de bal niet meer in de buurt is en je met gestrekte benen de tegenstander omver ‘schopt’. Ondanks dat de drempel voor aansprakelijkheid hoger ligt, ben je als voetballer wel aansprakelijk als de sliding is aan te merken als een ‘abnormaal gevaarlijke gedraging’.

Luke Shaw is inmiddels geopereerd aan zijn been. De operatie schijnt goed te zijn gegaan. Naar verwachting kan hij over 6 maanden weer spelen. Als alles goed verloopt, hoeft hij het EK 2016 niet te missen.

Meer weten over aansprakelijkheid tijdens sport en spel? Neem contact op met Utrecht Letselschade Advies.

[1] Rechtbank ’s-Gravenhage 6 februari 2008, ECLI:RBSGR:2008:BC3860.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op