U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Komt er een internationaal tribunaal voor de MH17-ramp?

De kans is groot dat de vijf landen waarin de slachtoffers van de MH17-ramp woonden, samen een internationaal tribunaal gaan opzetten om de daders te berechten. Het gaat dan om Nederland, Maleisië, Australië, België en Oekraïne.

Geen VN-tribunaal

Reden daarvoor is dat Rusland een VN-tribunaal heeft geblokkeerd. Eerder gebeurde iets dergelijks na de ramp in Lockerbie in 1988. Er is een grote kans dat het tribunaal in Den Haag zal worden gevestigd.

Instemming Verenigde Naties

Voornoemde landen kunnen onderling afspraken maken over de vraag waar de aanklagers en de rechters vandaan komen. Ze kunnen zelfs goedkeuring vragen aan de Verenigde Naties. Als tweederde van de VN instemt, verkrijgt het Tribunaal de goedkeuring van de VN. Hoewel het dan niet formeel om een VN-tribunaal gaat, gaat er wel een zekere status van uit.

Langdurig traject

Eenvoudig is een dergelijk tribunaal geenszins. Gewoonlijk duurt het vele jaren voordat het proces kan worden begonnen en neemt het proces zelf ook vele jaren in beslag. Zo ging het Lockerbie proces pas na meer dan 10 jaar van start. Daarnaast spelen vragen over de strafmaat en de vraag of een jury dan wel een rechtbank moet oordelen.

Medewerking Rusland

Dat Rusland op een of andere wijze zijn medewerking zal verlenen, lijkt niet waarschijnlijk. De Russen blokkeerden al eerder de vraag naar een tribunaal en werkten op geen enkele wijze mee. De kans dat daarin verandering zou kunnen komen, is niet groot. Mochten er verdachten zijn met een Russische nationaliteit dan zal Poetin vast niet genegen zijn deze uit te leveren.

Meer duidelijkheid

Toch is een tribunaal een stap in de goede richting. Door het voeren van een dergelijk proces komen zaken naar voren en bestaat altijd de kans dat toch op een of andere wijze meer duidelijkheid komt. Misschien dat internationale druk zal ontstaan al naar gelang het proces vordert en er zaken naar voren komen. Uiteindelijk heeft ook de Lockerbie-zaak meer opgeleverd dan men bij aanvang dacht.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op