U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Letselschade en vermogen

Bij het afwikkelen van een letselschade ontvangt het slachtoffer een geldbedrag. In dat bedrag is de door hem geleden en nog te lijden schade opgenomen. De toekomstige kosten worden geschat.

Vermogensrendementsheffing bij letselschade

Als de letselschade wordt berekend moet ook rekening worden gehouden met de vermogensrendementsheffing. Dat is de belasting die het slachtoffer moet betalen over het vermogen dat hij op de bank heeft staan.

De fiscus gaat er van uit dat het vermogen een bepaald rendement oplevert en het slachtoffer moet over dat rendement belasting betalen. Die belasting noemen we Vermogensrendementsheffing.

Feitelijk gezien vormt de extra belasting ook schade die door de aansprakelijke partij moet worden vergoed. Deze kosten moeten bovenop de andere schade worden geteld.

Aanpassing belasting

Omdat het economisch in de afgelopen jaren slecht ging, wil de regering de belasting op vermogen aanpassen. Thans gaat de belasting uit van een jaarlijks rendement van 4%.  Een dergelijke rente kan in de huidige tijd niet meer worden gegarandeerd. Alleen door risico te lopen en aandelen te kopen. Het voorstel is om uit te gaan van een rendement van 2,5%.

Gevolgen letselschade

Mocht u bij de afwikkeling van uw letselschade een geldbedrag krijgen dan hebben de nieuwe fiscale plannen van de regering invloed op de belasting die u over de rente van het vermogen moet betalen. De kans is aanwezig dat die belasting wordt verminderd. Duidelijk is dat nog niet.

Meer informatie over letselschade en vermogen?

Wilt u meer weten over letselschade en vermorgen? Neem contact op met een van de ervaren advocaten van Utrecht Letselschade Advies.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op