U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Letselschade na overval: werkgever aansprakelijk

Hof Den Bosch 10 februari 2015, ECLI:NL:GSHE:2015:453.

De overval

Op 12 februari 2012 heeft er een overval plaatsgevonden op een nachtapotheek. Drie inbrekers zijn via de achterkant van het pand van de apotheek naar binnen gedrongen. Zij hebben daarbij eerst de verlichting uitgeschakeld, zijn vervolgens op het dak geklommen en hebben met een stoeptegel het kozijn ingeslagen. Eenmaal binnengekomen hebben zij een pistool op een van de medewerkster gericht, waarna de vrouw van schrik uit het raam springt en ernstig gewond raakt. De daders zijn op de vlucht geslagen met een buit van €100,00. De daders zijn tot op heden niet gevonden.

Werkgever aansprakelijk?

De medewerkster is als gevolg van de letselschade die zij heeft opgelopen door de val uit het raam, arbeidsongeschikt geraakt. Zij heeft haar werkgever aansprakelijk gesteld voor haar schade op grond van artikel 7:658 BW.

De rechtbank oordeelt bij vonnis van 29 januari 2014 dat de werkgever niet aansprakelijk is. Het pand was aan de voorzijde goed beveiligd, en de nachtapotheek was in geen 30 jaar overvallen. Er was ook een risico-inventarisatie en -evaluatie waarin het risico op een overval niet werd genoemd.

De medewerkster gaat in hoger beroep bij het Hof Den Bosch.

De zorgplicht van de werkgever

Het Hof Den Bosch oordeelt anders. Op grond van alle omstandigheden van het geval was het ongeval voorzienbaar en had de werkgever meer veiligheidsmaatregelen behoren en kunnen nemen ter voorkoming van de overval.

Zo worden nachtapotheken in stadscentra regelmatig overvallen en recent was dat ook in die streek gebeurd. Het risico op een overval is dus bekend en voorzienbaar. De voorzijde was wel zwaar beveiligd, maar de achterzijde niet en had de beveiliging van een normaal goed beveiligd woonhuis. Na de overval zijn daar ook maatregelen getroffen, zoals tralies voor de ramen. De werknemer werkte er de hele nacht alleen en hoefde geen alarm te dragen. De poort van de achterzijde stond open. De overvallers konden makkelijk op een plat dak klimmen vanwaar zij de stoeptegel konden gooien, en is het een feit van algemene bekendheid dat inbrekers altijd de zwakste plek kiezen. De beveiliging aan de voorkant laat juist zien dat de werkgever zich wel degelijk bewust was van het risico.

Het Hof Den Bosch acht de werkgever derhalve aansprakelijk voor de schade van zijn werkneemster.

Letsel opgelopen?

Heeft u letselschade opgelopen door een bedrijfsongeval of bent u door een geweldsmisdrijf arbeidsongeschikt geraakt? Utrecht Letselschade Advies heeft geruime ervaring met werkgeversaansprakelijkheid. Neemt u dus gerust contact met ons op, wij helpen u graag bij het verhalen van uw schade.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op