U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Letselschade na zwart werk: hoe zit het met gemiste inkomsten?

Er zijn vele manieren waardoor iemand letsel kan oplopen. Bijvoorbeeld door een verkeersongeval, een medische fout of een bedrijfsongeval. Indien het ongeval of het letsel door een wederpartij is veroorzaakt kan deze aansprakelijk worden gesteld voor de schade.

Alle schade, inclusief eventuele misgelopen inkomsten dienen dan vergoed te worden door de verzekeraar van de wederpartij. Maar wat als het slachtoffer regelmatig zwart werkt?

  • Kan een slachtoffer van letsel tijdens zwart werk zijn werkgever aansprakelijk stellen?
  • Kan een slachtoffer van letsel dat door het letsel inkomsten uit zwart werk mist, de veroorzaker van het letsel aansprakelijk stellen?

In deze blog vertellen wij u meer over het claimen van letselschade en gemiste inkomsten uit zwart werk.

Ook bij zwart werk kan er schade worden geclaimd

In bepaalde branches is het gebruikelijk dat er zwart wordt gewerkt. In een letselschadezaak kan alle schade die samenhangt met het letsel en die het slachtoffer zonder het ongeval niet zou lijden geclaimd worden bij de tegenpartij. Een schadevergoeding is hier vooral bedoeld als financiële compensatie voor het letsel dat iemands leven (blijvend) overhoop heeft gegooid.

Een gemis aan inkomsten door (tijdelijk) geen zwart werk te kunnen doen valt hier dus ook onder.

Eisen voor schadevergoeding van zwartwerk

Aan het vergoeden van inkomsten uit zwart werk na letselschade hangen wel twee eisen.

  1. Zo dient er een bewijs overlegd te kunnen worden dat het slachtoffer regelmatig zwart werk verricht en dat daarvoor is betaald.
  2. Daarnaast dient er alsnog een fictief belastingpercentage te worden ingehouden van de betaling die het slachtoffer als schadevergoeding ontvangt. Het slachtoffer ontvangt dus netto een lager schadebedrag dan hij voorheen verdiende met inkomsten uit zwarte werkzaamheden.

Hoe bewijs ik inkomsten uit zwarte werkzaamheden?

Het bewijzen van inkomsten uit zwart werk kan lastig zijn. Vaak is er geen administratie bijgehouden en betalingen zijn meestal contant gedaan. Daarom leidt het claimen van inkomsten uit zwarte werkzaamheden vaak tot discussie. Als slachtoffer moet u bewijzen dat u zwarte inkomsten had.

Hoewel een verklaring van een werkgever of opdrachtgever uiteraard een sterk bewijs is, is deze niet altijd gemakkelijk te verkrijgen. Een werkgever die zijn personeel zwart laat werken is vaak bang voor een probleem met de fiscus.

Uw letselschadeadvocaat kan uw werkgever of opdrachtgever geruststellen door uit te leggen dat de verklaring uitsluitend wordt gebruikt in de letselschadezaak.

Bovendien kunt u het bewijs ook op een ander wijze leveren, bijvoorbeeld door het overleggen van bankafschriften, e-mails of een werkagenda.

Slachtoffer van letselschade? Schakel onze hulp in!

Het claimen van letselschade is een langdurig en emotioneel proces. Een letselschadeadvocaat kan u een hoop werk uit handen nemen en ervoor zorgen dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft, terwijl u zich kunt richten op uw herstel.

Een letselschadeadvocaat is vaak gratis voor slachtoffers, omdat de kosten verhaald kunnen worden bij de verzekeraar van de wederpartij nadat deze aansprakelijkheid heeft erkend.

Neem contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op