U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Schade van jeugdigen: Verlies van arbeidsvermogen

Voor jeugdigen geldt net als bij volwassenen het recht van volledige schadevergoeding. Hoe wordt in dat geval de toekomstige schade van jeugdigen berekend? Het berekenen van de schade van een minderjarige, vooral het verlies van arbeidsvermogen, blijkt vaak lastig.

Verlies van arbeidsvermogen bij schade van jeugdigen

Voor de schadebegroting voor het verlies van arbeidsvermogen bestaan verschillende varianten. Een voorbeeld is het Persoonlijk Modaal Model, waarbij als uitgangspunt de redelijke verwachting van de hypothetische situatie geldt.

In de literatuur wordt recentelijk de vraag gesteld of deze berekening van het verlies van arbeidsvermogen rechtvaardig is. Dit komt omdat op deze manier geen gehoor wordt gegeven aan het recht op volledige schadevergoeding, wat in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De grondslag om af te wijken van het recht op volledige schadevergoeding schuilt in het feit dat een concrete berekening moeilijk te maken is, vanwege het gebrek aan referentiegegevens in combinatie met de doorgaans zeer hoge verzorgingskosten en vergoeding van het smartengeld. Dit betekent dat het verlies van arbeidsvermogen niet voor vergoeding in aanmerking komt en een fonds gevormd zou kunnen worden.

Afwikkelen van de schade

Voorts is het lastig te bepalen wanneer het beste de schade kan worden afgewikkeld. De schade van een kind heeft immers een lange looptijd.

Een kind zal zich ontwikkelen, zodat pas op volwassen leeftijd valt er iets te zeggen over de impact van de beperkingen op het leven van het kind. In de literatuur wordt geadviseerd in ieder geval te wachten totdat de jeugdige 18 jaar is geworden. Een ander advies is te wachten totdat de jeugdige een start heeft gemaakt met zijn beroepscarrière. In een beroepsfunctie zal duidelijk worden welke vaardigheden worden verlangd.

Meer informatie over schade van jeugdigen?

Wilt u meer weten over het afwikkelen van een schade bij jeugdigen? Neem gerust contact op met een advocaat van Utrecht Letselschade Advies. Wij informeren u vrijblijvend over de mogelijkheden.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op