U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Studievertraging na letselschade: hoe hoog is de vergoeding?

Het komt regelmatig voor dat een slachtoffer van letselschade studievertraging oploopt. Welke gevolgen heeft dit voor het slachtoffer?

Studievertraging door letselschade

In de letselschade vergelijken we de situatie zonder ongeval met de situatie met ongeval. Zo is te achterhalen wat de schade van het slachtoffer is.

Stel dat we uitgaan van het volgende. Een 20-jarige jongen krijgt in zijn tweede studiejaar een ongeval en kan daardoor ruim een jaar niet studeren. De jongen volgt een universitaire studie.

Situatie zonder ongeval

In de situatie zonder ongeval zou de jongen zijn studie na 4 jaar hebben afgerond. Dit betekent dat hij op 22-jarige leeftijd de arbeidsmarkt zou betreden. Hij zou dan een startsalaris op wo-niveau ontvangen.

Situatie met ongeval

In de situatie met ongeval heeft de jongen door het ongeval een jaar lang zijn studie niet kunnen volgen. Dit betekent dat de jongen zijn studie na 5 jaar afrondt en dat hij niet op 22-jarige maar op 23-jarige leeftijd de arbeidsmarkt betreedt.

Hij zal dus een jaar later inkomen met zijn studie kunnen genereren.

Schadevergoeding

Als de studievertraging volledig het gevolg is van het ongeval komt de schade voor vergoeding in aanmerking. Voor het berekenen van de schade wordt aangesloten bij de richtlijn ‘studievertraging’ van de Letselschade Raad.

In de richtlijn treft u een tabel waarin de netto normbedragen staan. Uit die tabel blijkt dat de jongen in 2022 recht zou hebben op een netto bedrag van € 22.475,00.

Meer informatie over studievertraging en letselschade? Neem contact op met een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op