U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Achteroprijder niet altijd aansprakelijk bij kopstaartbotsing

Veel denken mensen dat de achteroprijder bij een kopstaartbotsing altijd aansprakelijk is voor de schade die uit dat ongeval voortvloeit. Uit een uitspraak van de rechtbank Noord-Holland van 25 mei 2016 volgt dat dat niet altijd het geval is.

Stilstaande motor op de snelweg

Als gevolg van vastslaan van remmen is op de snelweg een motorrijder tot stilstand gekomen. De bestuurder kon de motor niet meer verplaatsen en heeft de motor op de standaard gezet en is zelf op een veilige plek gaan staan. Een bestuurder van een auto is vervolgens op de motor gebotst. Zowel de motor als de auto waren total loss na het ongeval.

Vordering motorrijder

De bestuurder van de motor vordert een schadevergoeding voor de schade aan zijn motor. Aan die vordering legt hij ten grondslag dat de automobilist zijn voertuig in strijd met het Reglement verkeersregels en verkeerstekens niet tijdig tot stilstand heeft gebracht en daarom – als achterop aanrijder – onrechtmatig jegens hem heeft gehandeld.

Verweer autobestuurder

De bestuurder van de auto voert aan dat hem geen verwijt treft. Hij behoefde op de snelweg geen stilstaande motorfiets te verwachten. De bestuurder van de auto stelt dat de motorrijder zelf onrechtmatig heeft gehandeld door zijn voertuig midden op de snelweg te stoppen.

Autobestuurder niet aansprakelijk

De kantonrechter oordeelt dat er geen sprake is van een onrechtmatige daad van de automobilist. De autobestuurder hoeft op de snelweg geen rekening te houden met eventueel op de snelweg geparkeerde motoren of auto’s. De omstandigheid dat andere automobilisten de motor wel konden ontwijken, doet niets aan af aan de aansprakelijkheid.

Meer informatie over aansprakelijkheid na een verkeersongeval? Neem contact op met een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies.

Rechtbank Noord-Holland, 25-05-2016, ECLI:NL:RBNHO:2016:4412


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op