U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Letselschade tijdens vakantie: hoe moet ik schade claimen?

Een ongeluk kan iedere dag en overal gebeuren. Het is dus niet zo gek dat jaarlijks duizenden Nederlanders te maken krijgen met letselschade tijdens hun vakantie. Hoe kunt u schade claimen als u tijdens een vakantie in het buitenland letselschade oploopt door toedoen van een andere partij?

Buitenlands recht vs. Nederlands recht

Als u letselschade oploopt door toedoen van een ander, dan wilt u natuurlijk dat de schade zo snel en volledig mogelijk wordt vergoed. Voor een schadeafhandeling in Nederland geldt het Nederlands recht. Het Nederlands recht is echter niet altijd van toepassing als u schade oploopt in het buitenland. Het kan zijn dat u te maken krijgt met het recht van het land waar u de schade opliep.

Dit kan voor u ongunstig uitpakken, maar dat hoeft niet. Zo is de vergoeding voor smartengeld in sommige andere landen een stuk hoger dan in Nederland.

Als u te maken krijgt met het recht van een ander land, kunt u het beste contact opnemen met een letselschade advocaat in Nederland. Deze kan u doorverwijzen naar een specialist die bekend is met het recht van het land waar de schadeafhandeling dient plaats te vinden.

Welk recht geldt er?

Letselschade oplopen in het buitenland kan erg ingewikkeld zijn. Er gelden vaak andere wetten, mensen spreken een andere taal en ook cultuur speelt een rol. Het is het fijnst om de tegenpartij aansprakelijk te stellen in het Nederlands en volgens het Nederlands recht. Het is daarom belangrijk om eerst antwoord te geven op de volgende vraag: Welk recht geldt er?

Over het algemeen geldt ook dat letselschade afgewikkeld moet worden in het land waar deze is ontstaan. Er is wel een aantal belangrijke uitzonderingen die hiervoor gelden.

Haags Verkeersongevallenverdrag

Een belangrijke uitzondering is een verkeersongeval dat heeft plaatsgevonden in een land dat, zoals Nederland, is aangesloten bij het Haags Verkeersongevallenverdrag (HVV). Dit verdrag regelt het recht na een verkeersongeval in de volgende situaties:

  • Een ongeval vindt plaats waarbij alle bestuurders dezelfde nationaliteit hebben.
    Een voorbeeld: Een verkeersongeval in Frankrijk waarbij een Nederlander letselschade oploopt door een verkeersongeval veroorzaakt door een andere Nederlander, wordt beoordeeld volgens het Nederlands recht.
  • Een ongeval vindt plaats waarbij een fietser of voetganger met dezelfde nationaliteit als de veroorzaker betrokken is. In het voorgaande voorbeeld is er dus een fietser of voetganger betrokken.
  • Een eenzijdig ongeval met een Nederlands voertuig.

Ongeval tijdens georganiseerde reis

Als u tijdens een georganiseerde reis letselschade oploopt, kunt u in veel gevallen de reisorganisatie aansprakelijk stellen. De oorzaak van het ongeval moet dan wel onderdeel zijn van de pakketreis, die vaak bestaat uit vervoer en verblijf. Dit houdt in dat u de reisorganisatie tijdens de vakantie aansprakelijk kunt stellen indien u bijvoorbeeld letselschade oploopt door:

  • een ongeluk tijdens de busreis naar de accommodatie,
  • door een val als gevolg van een gladde badkamervloer in de hotelkamer,
  • voedselvergiftiging in het restaurant van het hotel.

De reisorganisatie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor ongelukken tijdens zelf geplande excursies of als er sprake is van eigen schuld.

Schade claimen

Een ongeval kan grote (financiële) gevolgen hebben. Er komt veel op u af en sommige onderdelen van een schadeafhandeling, zoals de toekomstschade berekenen, kunnen erg ingewikkeld zijn. Het is daarom verstandig om een gespecialiseerde letselschade advocaat in te schakelen die weet waar u recht op heeft en het werk voor u uit handen neemt. U kunt zich dan volledig focussen op uw herstel. Bovendien is een letselschade advocaat meestal kosteloos voor het slachtoffer.

Lees ook: Letselschade claimen: hoe gaat het in zijn werk?

Letselschadeadvocaat inschakelen na letselschade tijdens vakantie

Wilt u meer weten over het claimen van letselschade die is opgelopen tijdens een vakantie? Of bent u op zoek naar een ervaren letselschade advocaat? Utrecht Letselschade Advies kan u helpen met het vaststellen van de aansprakelijkheid en het verhalen van de schade. Neem gerust contact op voor meer informatie of een kennismaking.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op