U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Werkgever aansprakelijk na uitglijden pakketbezorgster

Tijdens een winterse dag in februari 2010 is een pakketbezorgster over een plak vastgekoekte sneeuw uitgegleden toen zij uit haar auto was gestapt om een pakketje bij een woning te bezorgen.

Als gevolg van die val heeft de pakketbezorgster een gebroken pols opgelopen en heeft zij tevens een vorm van dystrofie gekregen. Uiteindelijk is de vrouw door het UWV voor 80-100% arbeidsongeschikt geacht.

Aansprakelijkheid werkgever

Voor de gevolgen van het arbeidsongeval heeft de pakketbezorgster haar werkgever aansprakelijk gesteld.

De pakketbezorgster was van mening dat haar werkgever de zorgplicht die op grond van art. 7:658 BW op haar rust had geschonden door geen deugdelijke schoenen te verstrekken waardoor het ongeval voorkomen had kunnen worden.

De aansprakelijkheidsverzekeraar van de werkgever heeft de aansprakelijkheid afgewezen, reden waarom deze zaak aan de deelgeschilrechter is voorgelegd. De deelgeschilrechter beoordeelt de vraag of de werkgever de zorgplicht heeft geschonden.

Overwegingen rechtbank

Als eerste bespreekt de rechtbank de val zelf. Niet is betwist dat de pakketbezorgster in de uitoefening van de werkzaamheden ten val is gekomen. De exacte toedracht van het ongeval hoeft volgens vaste rechtspraak ook niet vast te komen staan. Hoe de pakketbezorgster dus precies is gevallen, kan dus in het midden blijven.

De rechtbank overweegt dat nu de schade in de uitoefening van de werkzaamheden is ontstaan, de werkgever in beginsel aansprakelijk is, tenzij de werkgever aantoont dat de zorgplicht niet is geschonden.

Bedrijfsrisico

Het risico om te vallen tijdens werkzaamheden bij winterse omstandigheden vormt een bedrijfsrisico waarvoor een veiligheidsverplichting geldt voor de werkgever.

De werkgever moet maatregelen nemen die redelijkerwijs nodig zijn om valpartijen te voorkomen, zoals het verstrekken van schoeisel dat bescherming biedt tegen uitglijden.

Nu de werkgever dat niet heeft gedaan is zij tekortgeschoten in de zorgplicht en is zij aansprakelijk voor de gevolgen van het arbeidsongeval.

Meer informatie? Neem contact op met een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies.

Rechtbank Midden-Nederland, 13-04-2016, ECLI:NL:RBMNE:2016:2615


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op