U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Ziggo Dome aansprakelijk voor letselschade door gladde vloer

Op 28 oktober 2015 werd in het nieuws breed uitgemeten dat Ziggo Dome een bezoekster € 16.000 euro schadevergoeding betaalde (zie het bericht op Nu.nl). De bezoekster was in 2013 na een concert ten val gekomen op een natte en gladde vloer in de foyer van het gebouw en brak hierbij haar schouder.

Hoe zit het nu precies met gladde vloeren? Wanneer is de bezitter van de vloer aansprakelijk als mensen ten val komen op die vloer?

Gebrekkige opstal

Een vloer behoort juridisch gezien tot de opstal. De aansprakelijkheid van de bezitter van een gebrekkige opstal is gebaseerd op artikel 6:174 BW. Kort gezegd is volgens dit artikel de bezitter van een opstal, die niet voldoet aan de eisen die men er in de gegeven omstandigheden aan mag stellen en daardoor een gevaar oplevert, aansprakelijk wanneer dat gevaar zich verwezenlijkt.

In dit soort kwesties moet onderzocht worden of sprake was van een vloer die bij nat worden té glad wordt, zodat die gladheid juridisch gezien een gebrek oplevert. Bij de beoordeling spelen alle omstandigheden van het geval mee, zoals de vloeistof die de vloer nat maakt, alsmede het materiaal en reliëf van schoenzolen.

Bewijslast

Degene die stelt ten val te zijn gekomen doordat een vloer té glad, en daarmee gebrekkig was, dient daarvoor het bewijs te leveren. Het slachtoffer moet bewijzen dat de vloer niet voldeed aan de eisen die men daar in de gegeven omstandigheden aan mocht stellen.

Een onderzoek naar de ruwheid van de vloer is dan de stap die genomen moet worden. Een dergelijk onderzoek kan door gespecialiseerde onderzoeksbureaus uitgevoerd worden. Het komt ook voor dat de verzekeraar van de aangesproken partij zelf een onderzoek laat uitvoeren. Dit neemt echter niet weg dat de bewijslast bij het slachtoffer ligt.

Wanneer de uitkomst van het onderzoek is dat de vloer niet voldoet aan de eisen die men in de gegeven omstandigheden aan de vloer mag stellen, is de bezitter aansprakelijk.

Ziggo Dome heeft overigens volgens de beschikbare informatie zonder erkenning van aansprakelijkheid de schade betaald.

Letselschade advocaat

Meer weten over aansprakelijkheid en schadevergoeding? Neem contact op met een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op