Een inschattingsfout is geen roekeloos handelen

Een mede-eigenaar van een bloemenkwekerij komt tijdens het versnipperen van takken hout met zijn hand in een houtversnipperaar en raakt daarbij ernstig gewond. Hij raakt arbeidsongeschikt en doet een beroep op zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Roekeloos handelen

De verzekeraar stelt dat de mede-eigenaar roekeloos heeft gehandeld, omdat hij de veiligheidsvoorschriften niet in acht heeft genomen en zijn hand te dicht bij de (messen van) de versnipperaar heeft gebracht. Daarom bestaat volgens de verzekeraar geen recht op uitkering.

Het geschil

De …

Lees verder

Schadevergoeding na onterechte studievertraging

De rechtbank in Amsterdam heeft onlangs uitspraak gedaan over een onterecht opgelopen studievertraging. Een student kon zich door een fout in het inschrijfsysteem niet inschrijven voor zijn verplichte vakken van het eerste semester. Hij meldde dit per e-mail aan de Onderwijsbalie van de UvA. Toch mocht de student die periode geen vakken volgen, omdat de UvA een strenge deadline hanteert: ‘geen inschrijving is geen onderwijs’.

De aanhouder wint

Door het hoofd van de afdeling wordt het verzoek …

Lees verder

Verhoogde AOW-leeftijd: invloed op schadevergoeding

In het voorjaar van 2009 werd door de overheid besloten dat de AOW-leeftijd omhoog moet van 65 jaar naar 67 jaar. Inmiddels zijn we zeven jaar verder en is de AOW-leeftijd op dit moment 65 jaar en 6 maanden. Vanaf 2018 stijgt de AOW-leeftijd met stappen van vier maanden per jaar. In 2021 zal de AOW leeftijd gestegen zijn naar 67 jaar.

Vanaf 2022 zal de AOW-leeftijd afhangen van de gemiddelde levensverwachting die het CBS berekent. Aan …

Lees verder